Hamileliğin hafta hafta, ay ay gelişimi ve evreleri
Bebeğinizin hafta hafta, ay ay gelişim evreleri , boy ve kilosundaki değişimi aşağıda ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz
Bebeğinizi kaç haftalık olduğunu öğrenmek için tıklayınız.
Gebeliğin 1. Haftası
Hamileliğinizin 1. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?
Tebrikler hamilesiniz! Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız ya da bunu planlıyorsanız, hamilelikten önce içkiyi bırakmak ve hatta kullandığınız ilaçlar varsa bu ilaçların hamileliğinize ne kadar etken oluşturacağını araştırmak, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek açısından oldukça önemlidir. Eğer gerçekten doktor kontrolünde ilaç alıyorsanız hamileliğiniz sırasında bu ilaca devam edip edemeyeceğinizi mutlaka doktorunuza danışın.
Hamileliğinizin başlangıcı son adet tarihinizdir. Ne kadar ilginç görünse de doktorunuzun size bebeğin geliş tarihini hesaplaması, sizin en son adet tarihiniz ile doğrudan ilişkilidir. Yumurtanın ne zaman parçalandığı veya spermle ne zaman birleştiği kesin olarak belli olmadığından dolayı uzmanlar son adet tarihini hamileliğin başlangıcı olarak alırlar. Bu sebepledir ki hamileliğinizin ilk haftası sizin en son periyodunuzun ilk günüdür. Bunun sonucu olarak bebeğinizin yaşı doğduğu günden iki hafta sonrasına dayanır.
Gebeliğin 2. Haftası
Hamileliğinizin 2. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?
Hormonlarınız hızla çalışmaya başlıyor 2. haftada hormonlarınız hızla çalışmaya başlamış, döllenmiş yumurtanızın gelişimi devam etmektedir. Bu haftanın sonunda östrojen hormonları harekete geçmeye, yumurtanın yerleşeceği tabaka, (rahim içindeki endometrium bölgesi) hamileliğe uygun bir şekilde kalınlaşmaya başlar. Bu zara endometrium adı verilir ve kalınlaşma nedeni ile bölgede kanlanma artabilir. Bu kalınlaşma embiryonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlar.
Bu haftada yumurtlama meydana geliyor Bu haftanın sonunda gelişen yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılır. Yani yumurtlama meydana gelir. Bir adet döneminde kadında sadece 1 yumurta üretilir ve çatlar. İkizlerde ve üçüzlerde farklı olarak bir yumurta değil, birden fazla yumurta atılır. Bu yumurtaların hepsi döllenir ise çoğul gebelik olur. Yumurtlama günlerinizi sağ ya da sol kasıklarınızdaki ağrılardan ya da bir doktor yardımı ile tespit edebilirsiniz. Her ay adet kanaması olmasının nedeni olabilecek bir gebelik için rahmin iç tabakasının yenilenmesidir
Gebeliğin 3. Haftası
Bebeğin boyu: 2mm
Bebeğin kilosu: 2 gramdan az
Anne adayı hamile olduğunu fark etmese de, bebeğin oluşumunun temeli atılmakta yüzlerce hücre bölünmesi gerçekleşmektedir. Bu haftada blastokist evresi yaşanmaktadır.
Gebeliğin 4. Haftası
Bebeğin boyu: 1 mm
Bebeğin kilosu: 2 gramdan az
İmplantasyon yani rahim içine yerleşme işlemi gerçekleşir. Bu işlem ile rahim iç tabakasında, gelişen embriyonun içinde girebileceği bir çukur oluşur ve embriyo bu çukurun içine girer, üzeri kapatılır tıpkı toprağa tohum ekmek gibi…
Gebeliğin 5. Haftası (1 aylık)
Bebeğin boyu: 2 mm
Bu haftada bebek resimdeki gibidir, haftanın sonuna doğru boyu 1,5 – 2mm ye yaklaşır. Omurilik dokusu, beyin nöral oluk boyunca gelişmeye başlar.
Gebeliğin 6. Haftası
Bebeğin boyu: 5 mm
Bu haftayla birlikte bebek ile anne arasında oksijen, besin maddeleri, karbondioksit ve atık maddelerin transferini gerçekleştirmek üzere plasenta çalışmaya başlar. Bebeğin arkası ön tarafına göre daha hızlı geliştiğinden görünümü, resimdeki gibi ters C şeklindedir.
Gebeliğin 7. Haftası
Bebeğin boyu: 10 mm
Bebeğin kilosu: 2 gramdan az
Bebeğin gelişimi hızlanır; göz kapakları, gözler, kulaklar, göbek kordonu, ağız, burun delikleri ve burun kökü, kol ve bacakları, dizleri, dirsekleri, el ve ayak parmakları, parmaklarındaki tırnaklarının taslakları oluşmaya başlar. Dudakları da bu haftanın sonundan sonra gelişmeye başlar. Kalp gelişmekte olan tüm organlara kan pompalar.
Gebeliğin 8. Haftası
Bebeğin boyu: 20 mm
Bebeğin dil ve dudaklarının gelişimi sürmektedir, hafta sonuna kadar tamamlanır. Diş ve damak yapısı bu hafta sonuna doğru oluşmaya başlayacak, göz mercekleri, pankreas, barsaklar ve bronşlar belirginleşmeye başlar. Akciğer bu hafta sonunda gelişimini hızlandıracak fakat bu yapılar ancak 34. haftadan sonra gelişimini tamamlayacaktır.
İskelet dokusuna gelince, kıkırdak şeklinde taslak hazırdır. El ve ayak parmakları oluşmuştur fakat daha birbirleriyle bitişiktir.
Gebeliğin 9. Haftası (2 aylık)
Bebeğin boyu: 30 mm
Bebeğin kilosu: 2 gram
Bu hafta yüz yapısında ciddi değişiklikler oluşmaktadır.
Dudak ve gözlerin gelişimi sürer, ağız kapama açma hareketleri başlar. Gözler balık gözleri gibi kafanın iki yanındadır, fakat hızla birbirlerine yaklaşmaktadırlar. Barsaklar kordon içinden, karın içindeki yerlerine doğru ilerlemeye başlar.
Gebeliğin 10. Haftası
Bebeğin boyu: 45 mm
Bebeğin kilosu: 5 gram
Göz rengini belirleyecek iris tabakası oluşur. Bebeğin börekleri idrar üretimine başlar. Karaciğer ve barsaklar çalışmaya başlar. Üretilen idrar amniyon kesesine boşaltılır, bebek buradan bu sıvıyı yutar ve barsakları bu sıvıyı emer. Karaciğer kan üretmeye başlar. Bebeğin genital organları belirginleşir.
Gebeliğin 11. Haftası
Bebeğin boyu: 55 mm
Bebeğin gelişimi çok daha hızlıdır, hafta sonuna kadar organlarının gelişimi büyük ölçüde tamamlanır. Rahim içini ve kendi bedenini dokunarak tanımaya başlar. El ve ayak parmaklarının arasındaki perdeler bu haftada kalkacak ve bebek ellerini kapatıp açabilecektir.
Gebeliğin 12. Haftası
Bebeğin boyu: 65 mm
Bebeğin kilosu: 20 gram
Bebeğin tüm organları işlevsel ve yapısal olarak oluşmuştur. Organlar artık büyümeye başlar. Barsaklarda peristaltik sindirim hareketleri başlar. Tırnaklar ortaya çıkar ve saçlar ile birlikte uzamaya başlarlar. Bebek çok hareketlidir, sık sık ağız kapama açma hareketleri yapar ve parmağını emer.
Gebeliğin 13. Haftası (3 aylık)
Bebeğin boyu: 70 mm
Bebeğin kilosu: 30 gram
Birbirinden ayrık olan gözler ortaya doğru yaklaşmaktadır, neredeyse dudakların seviyesinde olan kulaklar yavaş yavaş olması gerektiği yere gelmeye başlar.
Pankreasta insülin hormonu, karaciğerde safra üretimi başlar. Bebek solunum hareketleri yapmaya, solunum kaslarını çalıştırmaya başlar.
Gebeliğin 14. Haftası
Bebeğin boyu: 85 mm
Bebek bu haftayla solunum yapma çalışmalarını hızlandırır. Boyun uzamakta kulaklar ve gözler gelişmektedir. Bebeğin başı hareketlenmiştir, ellerini ve ayaklarını serbestçe hareket ettirir. İlk hamileliğini yaşamakta olan anneler fark edemese de daha önce doğum yapmış tecrübeli anneler bu haftada bebeklerinin hareketlerini hissedebileceklerdir.
Gebeliğin 15. Haftası
Bebeğin boyu: 11 cm
Gebeliğin 15. haftasından itibaren bebeğin kemik ve kas dokusunun gelişimi biraz daha hızlanır. Cildi şeffaftır, cildinin yüzeyinde damar yapılar belirmeye başlar. Cildinde lanugo adlı cilt tüyleri oluşmaya başlar 26. haftaya kadar bu tüyler varlığını sürdürecektir.
Vee… Bebeğin cinsiyeti artık doğru olarak tespit edilebilir.
Gebeliğin 16. Haftası
Bebeğin boyu: 15 cm
Bebeğin bacakları bu dönemde kollarından daha uzundur ve tırnakları biraz daha uzar. Rahim içinde bol bol hareket eder. Özellikle daha önce doğum yapmış anneler bu hareketleri hissedebilir ve bebeğin kemikleri ve kasları gelişip güçlendikçe bu hareketler daha iyi hissedilir.
Gebeliğin 17. Haftası (4 aylık)
Bebeğin boyu: 18 cm
Gebeliğin 17. haftası itibariyle bebeğin cilt altı yağ depoları hızla artar, kemiklerindeki kalsiyum depolama işlemi hızlanır ve kalbi günde 30 litre kan pompalayabilmektedir. Ayrıca emme, yutma ve göz kırpma refleksleri de görülmeye başlanır.
Gebeliğin 18. Haftası
Bebeğin boyu: 20 cm
Barsaklarda “mekonyum” adı verilen ilk dışkı üretilmeye başlar. Bebek bu haftada çok sık el ve ayak parmaklarını açıp kapatır. Erkek bebeklerde prostatın gelişimi gebeliğin bu haftasında gerçekleşir. Bu dönemde ilk doğumunu yapacak anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissedebilecekleri gibi 22. haftaya kadar hissedemeyebilirler de. Daha önce doğum yapmış anneler ise 16. haftaya kadar erken dönemde bu hareketleri hissedebilmektedirler.
Gebeliğin 19. Haftası
Bebeğin boyu: 22 cm
Bu haftayla birlikte verniks kazeoza (VERNIX CASEOSA) üretimi başlar ve bebeğin lanugo tüyleriyle kaplı vücudunu tamamen kaplayarak bebeğin cildi korumaya alınır. Bu arada bebeğin cildi saydam, damarları görülebilir ve saçları oluşmaktadır.
Gebeliğin 20. Haftası
Bebeğin boyu: 25 cm
Bu dönemde bebekte hızlı bir şekilde beyin olgunlaşması başlar, koku, tat, işitme, görme ve dokunma duyuları aktifleşir. Bebek uyku ve uyanıklık hallerini yaşamaya başlar. Ayrıca kız bebeklerin rahimleri bu haftalarda gelişmeye başlar; tırnak, saç ve kirpik oluşumu tamamlanmıştır.
Gebeliğin 21. Haftası (5 aylık)
Bebeğin boyu: 27 cm
Bebeğin kalp kasları güçlenir, daha güçlü ve daha hızlı kan pompalar. Kalp dakikada 120 – 160 kez atar.
Gebeliğin 22. Haftası
Bebeğin boyu: 28,5 cm
Kaş tüyleri ortaya çıkar ama tüyler oldukça incedir. Doğumdan sonraki 6 ay içinde belirginleşeceklerdir. Bebeğin omurgaları da net bir şekilde ultrasonra gözlemlenebilir düzeydedir. Eğer bebek erkek ise testisleri, karın içi bölgeden testis torbasına inmeye başlar ve bu süreç 32. haftanın sonlarına kadar devam eder.
Gebeliğin 23. Haftası
Bebeğin boyu: 30,5 cm
Bebeğin başı hala vücuduna oranla daha büyük olsa da vücudunun genelindeki oran git gide normale dönmektedir. Bebeğin hareketleri dışarıdan da hissedilebilmekte ve gözle görülebilmektedir.
Gebeliğin 24. Haftası
Bebeğin boyu: 32 cm
Bazı bilimsel veriler, bebeğin algılarının önemli bir kısmının geliştiğini, bu haftadan itibaren uyaranlara bilinçli cevap verdiğini, öğrenmeye başladığını belirtmektedir. Bu dönemde bebek hıçkırabilir, gözlerini açıp kapatabilir, öksürebilir ve parmağını emebilir.
Gebeliğin 25. Haftası (6 aylık )
Bebeğin boyu: 32,5 cm
Bebeğin kalp atışları stetoskop ile duyulabildiği gibi eğer bebeğin pozisyonu uygunsa, anne karnına kulağını dayayan biri küçük kalp atışlarını duyabilir. Bebeğin cildi artık şeffaf görünümünü kaybetmektedir, ve vücudu kıvrımlar ile kaplıdır
Gebeliğin 26. Haftası
Bebeğin boyu: 33 cm
Bebeğin bu hafta itibariyle el ve ayak izleri oluşmaya, akciğerlerin çalışmasında gerekli olan sürfaktan maddesi üretilmeye başlanır. Akciğerlerin gelişimi de hızlanmıştır.
Bebeğin, gebeliğin 26. hafta civarında beyin fonksiyonları yeni doğmuş bebeklerinkine benzemektedir.
Gebeliğin 27. Haftası
Bebeğin boyu: 34 cm
Beyin ve akciğerler gelişimlerini hızla sürdürmektedirler. Bebek gözlerini açıp kapatma hareketleri yapar. Parmağını emer ve bunu yaparken çene kaslarının gelişmesini sağlar.
Gebeliğin 28. Haftası
Bebeğin boyu: 35 cm
Bebeğin gelişimi hızla devam etmektedir. Artık sesleri tanımaya başlar. Saçları uzamaya devam eder…
Bebeğin bu haftalarda kişiliğinin oluştuğuna inanılmaktadır. Ayrıca bebeğin beyninde rüya görülen uyku dalgalarını da tespit etmek mümkündür. Akciğerin yapı ve işlev bakımından gelişimi hızla devam etmektedir. Erken doğum halinde yaşama olasılığı yükselmiştir.
Gebeliğin 29. Haftası (7 aylık )
Bebeğin boyu: 36,5 cm
Bebeğin bu haftada duyu algıları tamamen gelişir. Yağ tabakaları oluşmaya devam eder ve tırnakları tomurcuklanır.
Gebeliğin 30. Haftası
Bebeğin boyu: 38 cm
Gebeliğin 10. haftasında kan üretme görevine başlayan karaciğer artık bu görevi yavaş yavaş kemik iliğine devretmeye başlar. Beyin gelişimi çok hızlıdır ve bebeğin başı uzamaktadır. Bebeğin lanugo tüyleri yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Göz kapakları, düzenli olarak açılıp kapanır.
Gebeliğin 31. Haftası
Bebeğin boyu: 39 cm
Bebeğin diğer haftalara göre büyüme hızı biraz yavaşlar, akciğerde sürfaktan yapımı daha da hızlanır. Beyin, gelişimini sürdürmeye devam eder…
Artık bebek görebilir, ışığı karanlıktan ayırabilir, gözlerini kırpabilir. Bebeğin hareketliliği diğer haftalara göre biraz azalacaktır çünkü rahmin içindeki yer azalmıştır.
Gebeliğin 32. Haftası
Bebeğin boyu: 40 cm
Bebeğin rahim içindeki hareket alanı gittikçe azalmaktadır. Cildinin altındaki yağ dokuları geliştikçe bebeğin rengi kırmızıdan pembeye doğru değişmeye başlar. Beyin gelişimi hızlanır, gözleri izleme hareketleri yapar, göz merceği ışığa ve karanlığa tepki verir. Zayıftır ama doğumdan sonraki görünümüne benzer.
Gebeliğin 33. Haftası (8 aylık )
Bebeğin boyu: 41 cm
Beyin gelişiminin hızıyla birlikte bebeğinin başının ölçüleri de değişir. Nefes alıp verme pratiği yapar… Erkek bebeklerde testisler yumurtalık kesesinin içine girmiş olur. Artık bebek doğuma kadar, dışarıdaki yaşam için şişmanlayacak, depolanan yağlar nedeniyle cildi kalınlaşacak ve pembeleşecektir.
Gebeliğin 34. Haftası
Bebeğin boyu: 42,5 cm
Bu dönemde anne adayı sıvı alımına dikkat etmelidir zira anne adayının böbrekleri ve bebek bol miktarda sıvıya ihtiyaç duyar. Bebeğin kafatası yumuşak ve birleşmiş durumda değildir. Bebeğin kafasının yumuşak oluşu doğum kanalından çıkışını kolaylaştıracaktır.
Gebeliğin 35. Haftası
Bebeğin boyu: 43,5 cm
Bebeğin vücudundaki yağ artışı ve dolayısıyla kilo artışı devam etmektedir. Tüm organları olgunlaşmış ve son rütuşları yapılmaya başlanmıştır. Rahim içinde fazla yer kalmadığından dolayı da hareketleri zorlaşmıştır.
Gebeliğin 36. Haftası
Bebeğin boyu: 45 cm
Son zamanlardaki yağ artışına bağlı olarak bebeğin vücudu daha dolgun olmuştur, yağ yanaklarda depolanmaya başlar ve yüzündeki buruşukluklar kaybolur. Artık doğum kanalına yavaş yavaş girer başı sivrileşir. Başındaki deformasyon doğum sırasında daha da artacaktır fakat doğumdan birkaç gün sonra normale dönecektir.
Gebeliğin 37. Haftası (9 aylık)
Bebeğin boyu: 46,5 cm
Bebeğin vücudu iyice şekillenmiştir, beyin gelişimi hızla devam etmekte ve tırnakları artık parmak uçlarına kadar uzamıştır.
Annenin karnına güçlü bir ışık kaynağı yaklaştırıldığında bebek yüzünü o yöne doğru döndürecektir, hareket etmesi zorlaşmıştır artık annesine kendini daha çok hissettirir hatta gece anneyi daha sık uyandırabilir.
Gebeliğin 38. Haftası
Bebeğin boyu: 48 cm
Bebeğin kilo alımı yavaşlamış ve başının çapı ile karnının çapı birbirine hemen hemen eşitlenmiştir. Cildinin yüzeyini kaplayan lanugo tüylerinin çoğu kaybolmuş, peynirimsi tabakanın (VERNIX CASEOSA [Verniks Kazeoza]) büyük kısmı yok olmuştur. Ayrıca bu tabakanın bir kısmını bebek yutar. (yuttukları ilk siyah renkli dışkıyı oluşturur)
Gebeliğin 39. Haftası
Bebeğin boyu: 49 cm
Bebeğiniz çok sık uykuya dalar. Resimde görüldüğü gibi doğum kanalı yolunda bir pozisyon almıştır. Bağışıklık sistemi gelişimini tamamlayamamıştır ve anneden plasenta aracılığıyla antikor alımını sürdürmektedir.
Gebeliğin 40. Haftası
Bebeğin boyu: 50 cm
Gebelik süresi 9 ay 10 gündür. 40. – 41. haftalar bebeğin doğum haftasıdır.
NOT: Bütün doğumlar 40. haftada gerçekleşmeyebilir, 42. haftaya kadar geciken doğumlar olabilir. Şimdiden sağlıklı mutlu yaşamlar dileriz.. KadınTürkiye.com..
bilgiler çok açık ve net teşekkür ederiz