1 milyar Dolar’a dalacağız

Türkiye, Nükleer Denizaltı Teknolojisi İçin Adım Atıyor

Türkiye, sadece yedi ülkede bulunan nükleer denizaltı teknolojisi için harekete geçti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Caydırıcılık gücümüzü artırmak amacıyla nükleer enerjili atak denizaltılar için adım atacağız” açıklamasını yaptı. Her biri 1 milyar dolara mal olacak nükleer denizaltıların üretim adedi, tehdit algısına göre belirlenecek.

HANGİ ÜLKELERDE VAR?

ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere balistik füze taşıyan nükleer denizaltılara sahipken, Hindistan nükleer atak sınıfı denizaltılara, Brezilya ise Fransa ile ortak üretim yapıyor. Türkiye’nin nükleer silah taşımayan ama nükleer enerjiyle çalışan atak denizaltılar geliştireceği belirtiliyor. Bu adımın, Akdeniz bölgesinde dengeyi değiştireceği öngörülüyor.

‘JEOPOLİTİK ZORUNLULUK’

“Mavi Vatan” kavramının öncülerinden olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, projeyi savunarak “Bu bir jeopolitik zorunluluktur” ifadesini kullandı. Gürdeniz’e göre, Türkiye’nin okyanuslara erişimi olan tek Türk devleti olması nedeniyle nükleer denizaltı kapasitesine sahip olması gerekiyor. Mevcut dizel-elektrikli denizaltıların yanı sıra, stratejik caydırıcılığı artıracak bu adım, uzun vadeli askeri vizyonun bir parçasını oluşturacak.

Deniz Altında Dört Ay!

Nükleer denizaltılar, içlerinde bulunan nükleer reaktör sayesinde yüzeye çıkmadan aylarca deniz altında görev yapabiliyor. Havadan bağımsız olarak hareket edebilen ve 4 ay kadar su altında kalabilen nükleer denizaltılar, geleneksel akülü denizaltılardan farklı olarak yüksek hızda uzun süreli kullanım imkanı sunuyor.

İLKİ 1954’TE İNDİ

Nükleer denizaltılar yüksek maliyet ve ileri teknoloji gerektirdiği için dünyada sınırlı sayıda ülke tarafından kullanılıyor. ABD, 1954 yılında ilk nükleer denizaltı olan USS Nautilus’u denize indirirken, Sovyetler Birliği (SSCB) ise 1958 yılında nükleer denizaltı üretimi gerçekleştirdi. Günümüzde, ABD en büyük nükleer denizaltı filosuna sahip (72 adet) olup, Rusya (32) ve Çin (12) takip etmektedir.

Related Posts

İBB’ye üçüncü operasyonu neden jandarma yaptı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ‘yolsuzluk ve rüşvet’ soruşturmasının üçüncü dalgasında aralarında yönetici ve belediye başkan yardımcılarının da olduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonu, önceki iki operasyonu yapan emniyet değil jandarmanın gerçekleştirmesi dikkat çekerken, SÖZCÜ perde arkasında yaşananların detaylarına ulaştı.

Kadıköy’de Galatasaray taraftarını silahla yaralayan şüpheli yakalandı

Kadıköy’de, Galatasaray taraftarını silahla yaralayan şüpheli gözaltına alındı.

Suriye’de 5’i bir yerde planı ortaya çıktı: Şara daha masaya oturmadan böldü

Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de başa geçen Ahmed Şara yönetiminin çok sayıda isyancı grubun etkili olduğu olayların ardından toprak bütünlüğünü korunup koruyamayacağı merak konusu oldu. Şara liderliğindeki geçici yönetimin ülkede beş …

İsrail’den ateşkese rağmen Lübnan’ın güneyine saldırı

İsrail ordusunun, ateşkese rağmen Lübnan’ın güneyine saldırı düzenlediği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio: ABD’nin Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinde kaybedecek zamanı yok

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio: ABD’nin Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinde kaybedecek zamanı yok

Kuzey Kore pavyonu kapattı: Savaşı başlatacak düğmeye bastı

Kuzey Kore, Güney ile sembolik diyaloğun adresi olan Panmunjom’daki “Birleşme Pavyonu” tabelasını kaldırarak yapının adını “Panmun Salonu” olarak değiştirdi. Bu hamlenin zamanlaması da bir tesadüf değil…