12 Ağustos gecesi gökyüzü ışık şölenine sahne olacak

2025 Gök Olayları Yıllığı’na göre; bazıları binlerce yıl öncesine tarihlenen kuyruklu yıldızların geçişleri sonrası bıraktığı artıklardan oluşan gök taşı yağmuru, her yıl dünyada 8 kez yaşanıyor.

Bunlar Quadrantid (Dörtlük), Lyrid (Çalgı), Eta Aquarid (Eta Kova), Delta Aquarid (Delta Kova), Perseid (Kahraman-Perse), Orionid (Avcı), Leonid (Aslan) ve Geminid (İkizler) olarak adlandırılıyor. Meteor yağmurlarının en dikkat çekicisi Perseid (Perse) gök taşı yağmuru. 14 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek.

Uzmanlar tarafından her yıl hazırlanan Gök Olayları Yıllığı’nda, Perseid gök taşı yağmuruna ilişkin şu bilgiler yer aldı:

“Perseid gök taşı yağmuru, 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’ndan ayrılan küçük kayaç ve toz parçalarının Perseid yağmurunun kaynağı olduğu biliniyor. Çekirdeği 26 kilometre çapa sahip Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, Güneş çevresindeki turunu 133 yılda tamamlıyor. 14 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Perseid gök taşı yağmurunun en yoğun gözlenebileceği tarih 12-13 Ağustos gecesi olacak. Perseid en yoğun meteor yağmurlarından biridir ve yağmurun yoğun olduğu günlerde saatte 75-100 adet meteor gözlenebilir. Meteorlar, Kahraman (Perseus) Takımyıldızı’nın bulunduğu bölgeden yayılıyormuş gibi görünecek.”

Meteorların yer atmosferine giriş hızlarının ise saniyede ortalama 59 kilometre civarında olacağı belirtilen Gök Olayları Yıllığı’nda, “Perseid yağmuru sırasında ‘ateş topları’ denilen gök taşlarını da görmek mümkün. Ateş topları daha büyük bir ışık patlaması şeklinde ve daha uzun süre gözlenebilen, ayrıca parlaklıkları eksi 3 kadire ulaşan parlak meteorlardır” ifadeleri yer aldı.

Perseid gök taşı yağmurunu izlemek için birçok meraklı da bu dönemde şehir ışıklarından uzak alanlarda hem fotoğraf çekimi hem de çıplak gözle şöleni seyredebilmek için programlar hazırlıyor.

Related Posts

Volkan Demirel’den Kerem Aktürkoğlu transferi için çarpıcı sözler: “Taraftar kabullenir mi?”

Fenerbahçe’nin transfer gündemindeki Kerem Aktürkoğlu için kulüp efsanesi Volkan Demirel’den açıklama geldi.

Bitlis’te Erol Karaömeroğlu Anısına Yüzme Maratonu Düzenlendi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde, merhum eski Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu anısına düzenlenen yüzme maratonuna 17 yüzücü katıldı. Van Gölü’nde gerçekleşen maraton, katılımcılar ve destek veren kuruluşlar açısından büyük bir etkinlik oldu.

Ekşi toplamak için gittiği arazide hayatını kaybetti

Kahramanmaraş’ta iki kardeşten biri, ekşi toplamak için gittiği arazide hayatını kaybetti.

Bayramcı Voleybol Turnuvası 2025 Sezonu Tamamlandı

Düzce’deki Bayramcı Voleybol Turnuvası’nda Tahirağa Köyü şampiyon oldu, ödüller verildi.

Fransa’nın ateşle dansı sürüyor: 16 bin hektar kül oldu

Fransa’nın güneyindeki Aude bölgesinde çıkan ve geniş bir alana yayılan orman yangınları, binlerce kişinin hayatını alt üst etti. Corbières dağlık bölgesini etkisi altına alan yangın, 16 bin hektarlık bir alanı yakıp kül etti. Bölgedeki 1300 …

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın toplanıyor: İşte masadaki konular

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni toplayacak. Kabinede, ‘Terörsüz Türkiye’ çalışmaları, İsrail’in Gazze’ye yönelik aldığı işgal kararı ve Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan memorandum değerlendirilecek.