UTTS’de fahiş fiyat dayatması

Belce ÖRÜ

Akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı engellemek için getirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması için son tarih 31 Ocak’tı ama uygulamayla ilgili tartışmalar sürüyor. İktidar ise bu sistemi uygulamaya yönelik ısrarından vazgeçmiyor. Tartışmalar sürerken UTTS ile ilgili vatandaşın tepkisini çeken bir iddia da teknoloji firması CEO’su Ömer Ekinci’den geldi. Ekinci, araçlara takılması zorunlu tutulan 2.791 TL’lik çiplere ilişkin detayları sosyal medya platformu üzerinden paylaştı.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Ekinci,  2.791 TL’lik cihazın maliyetinin 0.15 dolar yani 5.5 TL olduğunu ve bu cihazın arabalara vidayla delik açılarak takıldığını iddia etti. Ekinci, çipin plastik malzemeden ve herhangi bir meslek lisesi öğrencisinin yapabileceği basitlikte olduğunu üstelik arabanın satışında UTTS çipinin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Ekinci, paylaşımlarını şu ifadelerle sürdürdü: “Aracınızı sattığınızda UTTS çöpe gidiyor, arabanızı alanda çipi yeniden almak zorunda. Size hikayenin sonunu söyleyeyim. İki sene sonra UTTS zorunluluğu kaldırılacak, işe yaramadığı anlaşılacak.” Bu paylaşım sonrası sosyal medyadan UTTS’ye yönelik tepkiler çığ gibi büyüdü. Bir vatandaş şu ifadeleri kullandı: “Nasıl etsek de vatandaşın cebinde, elinde, avcunda ne var ne yok alsak? Parası kalmadıysa faizle kredi kullandırıp aldırsak…O da olmuyorsa bir şeylerini sattırıp aldırsak diyorlar sanki.” Bir başka vatandaş ‘X’ üzerinden, “Para lazım ya illaki kilitleyecekler bir şeyler. Bu çipleri kim üretiyor acaba?” ifadelerini kullanırken bir diğeri de, “Ülkenin kaynakları birilerine böyle peşkeş çekiliyor. Hazine’nin kasası boşalınca vergi üstüne vergi bindiriyorlar” dedi.

500 TL’ye satsalar yine makuldü

Görüşüne başvurduğumuz, RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisini kullanan bir girişimin CEO’su konuya şu sözlerle açıklık getirdi: “Cihazı, plastik bir kapsülün içine yerleştirilen kimlik olarak düşünün. Yazılım geliştirme, operasyonel giderler, çip ve saha maliyetini de eklersek cihazı 500 TL’ye satsalar bile makul karşılanabilirdi fakat 2.791 lira gerçekten uçuk kalıyor. Vatandaştan fahiş bir ücret talep ediliyor. Üstelik bu sistemin çok daha gelişmiş şekli zaten kurumsal firmaların araçlarında kullanılıyor.”

Related Posts

Yüksek getiri vadiyle 300 kişiyi dolandırdılar : 140 milyon dolarlık soygun

ABD’de soruşturmacılar, “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşunun 10 yılda 300’e yakın yatırımcıyı en az 140 milyon dolar dolandırdığını bildirdi.

Türk-İş’in eylemleri erteleme kararı tepki çekti: İşçinin aklıyla alay etmesinler!

Türk-İş’in eylemleri erteleme kararı tepki çekti: İşçinin aklıyla alay etmesinler!

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …