Öğleden sonra uykusunun faydası ortaya çıktı

Teksas Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, beynin analojik problem çözme yetisini inceleyen bir çalışma gerçekleştirdi. Bu yeti, beynimizin daha önce karşılaştığı benzer problemlerden öğrendiklerini yeni sorunlara uygulama becerisini ifade ediyor. Araştırmada, uyuyan kişilerin bu bilişsel süreçlerde daha başarılı olduğu tespit edildi.

Bilim insanları, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, “Bir sorun çözülemez gibi göründüğünde, ‘Üzerine yat ve düşün’ sözü bilimsel bir temele dayanıyor olabilir. Özellikle bu uyku REM evresini içeriyorsa,” ifadelerini kullandı.

NASIL BİR DENEY YAPILDI?

Çalışmaya 58 gönüllü katıldı. İlk olarak, katılımcılara bazı problem setleri gösterildi ve bu problemlerin çözümleri sunuldu. Daha sonra, aynı yöntemlerle çözülebilecek ancak çözüm ipucu verilmeyen ikinci bir problem seti sunuldu.

Bu aşamadan sonra, katılımcılar iki saatlik bir ara verdi. 28 kişi 110 dakikalık bir uyku uyurken, 30 kişi uyanık kalmaya devam etti. Uyuyan grubun REM uykusunda ne kadar vakit geçirdiği EEG başlıklarıyla ölçüldü.

Daha sonra, tüm katılımcılar tekrar teste tabi tutuldu. Özellikle ikinci setten çözemediği sorulara tekrar bakmaları istendi. Araştırmacılar, uyuyan grubun bu problemleri çözmede belirgin şekilde daha başarılı olduğunu keşfetti. Ayrıca, REM uykusunda daha fazla zaman geçiren kişilerin problem çözme başarı oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi.

PROBLEM ÇÖZME BECERİSİNİ ARTIRIYOR

Bu araştırma, REM uykusunun yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirdiği ve zihinsel esnekliği artırdığı yönündeki önceki çalışmalarla uyum gösteriyor. Bilim insanları, REM uykusunun yeni bilgileri eski deneyimlerle bağdaştırarak zihinsel esneklik sağladığını düşünüyor.

Araştırmacılar, “REM uykusu, problem çözme sırasında farklı unsurların yeniden birleştirilmesini kolaylaştırabilir. Bu, özellikle yaratıcı problem çözme süreçlerinde kritik bir faktör olabilir” dedi.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Medipol’den hastane konforunda evde sağlık hizmeti

Evinizin salonunda hastane kalitesinde bir röntgen çekildiğini hayal edin; bu artık bilim kurgu değil. Medipol Sağlık Grubu, taşınabilir modern cihazlarla donattığı mobil ekiplerini hastanın ayağına götürüyor. Bu yenilikçi hizmet, yatağa bağımlı veya hareket zorluğu çeken hastalar için zorlu hastane sürecini bitiriyor.

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.