Tespih Yatırım Aracı Olabilir

Kilis’te tespih tamiri ve satışı yapan Hüseyin Aktı, tespihlerin yalnızca bir aksesuar değil, aynı zamanda yatırım aracı olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Tespihler, sadece manevi bir değer taşımakla kalmıyor, aynı zamanda değerli bir yatırım aracı olarak da kullanılabiliyor. Kilis’te tespih tamiri ve satışı yapan 21 yaşındaki Hüseyin Aktı, tespihlerin artan talebi ve yüksek fiyatlarının, koleksiyoncular ve yatırımcılar için yeni fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Aktı, el işçiliğiyle yapılmış 200, 300 ve 400 yıllık tespihlerin değer kazandığını ve özel koleksiyoncuların ilgisini çektiğini ifade etti. Aktı, “O dönemin ustaları tamamen el emeğiyle çalışıyordu. Bu tespihler, her biri adeta bir sanat eseri gibi işlenmiş ve zamanla değer kazanmış durumda. Bu yüzden tespihlerin tarihi, işçilikleri, makinesiz üretimi el emeği ile ve kullanılan malzeme, tespihin değerini belirleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor” dedi.

Hüseyin Aktı, Osmanlı dönemi sıkma kehribar tespihlerinin yatırım aracı olarak büyük önem taşıdığını vurguladı. Aktı, “Osmanlı sıkma kehribar tespihleri, zamana karşı dayanıklılıkları ve nadir bulunmaları nedeniyle ciddi bir koleksiyon değeri taşıyor. Bu tespihler, koleksiyoncular ve yatırımcılar tarafından büyük ilgiyle alınıp satılmakta. Bugün, özellikle bu tür sıkma kehribar tespihler, 100 bin lira ile 200 bin lira arasında alıcı bulabiliyor” şeklinde konuştu.

Yatırımcılar için tespih seçimi

Tespih işine uzun yıllardır emek veren Hüseyin Aktı, tespih alıcılarının, özellikle yatırım amaçlı satın alacaklarsa, dikkat etmeleri gereken birkaç önemli faktörü sıraladı. “Tespih alırken, malzemenin doğal olup olmadığı, el işçiliği ve tarihi özelliği en önemli kriterlerdir. Tespih, hem günlük kullanım hem de yatırım aracı olarak değer kazanabilir. Ancak el işçiliği yüksek ve nadir olan tespihler, zamanla değerini katlayarak geri dönüş sağlar” diye konuştu. – KİLİS

Related Posts

‘İktidara karşı ayaktayız’

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’nin asgari ücretliler ülkesi haline getirilmişken 1 Mayıs’ı karşıladığını vurguladı. Çerkezoğlu, “Emekçiler olarak bu düzenin sürmesini isteyen siyasal iktidara karşı ayaktayız” dedi.

Ev fiyatları 10 milyon lirayı geçti: İkinci el satışları yükseldi

İnşaat sektöründeki gelişmeler yılın ilk çeyreğinde umut verici bir artış gösterdi. Kentsel dönüşüm projelerinin teşvik edilmesi ve finansmana erişimin kolaylaştırılması halinde, konut satışlarının yükseliş trendini sürdürmesi bekleniyor. Uzmanlar, inşaat sektörünün daha fazla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

TÜİK açıkladı: İhracat ithalatı karşılamıyor!

Mart ayında dış ticaret verilerinde ihracat ve ithalat artış gösterdi. İhracat, bir önceki yılın aynı ayına göre artarken, dış ticaret açığı da azalma kaydetti. Özellikle imalat sanayinin ihracattaki payı dikkat çekici seviyelere ulaştı.

Bakan Kurum: 2 bin 928 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “2 bin 928 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik.” dedi.

Ticaret Bakanlığı 2,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi

Ticaret Bakanlığı 2025 yılı ilk çeyreğinde sonradan ve ikincil kontrol denetimleri sonucunda yüzde 218 oranında artışla 2,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.