Yeni kara delik Çukurova

Çukurova Havalimanı Yolcu Garantisi Tutmadı

İktidarın yap-işlet-devret (YİD) modeli kapsamında hayata geçirdiği Çukurova Havalimanı projesi, bütçeye uzun yıllar sürecek büyük bir yük getirdi. 10 Ağustos 2024 tarihinde açılan havalimanında, ilk 5 ayda yolcu garantisi tutmadı. İşletici firmaya 5 ay süresince 20 milyon 377 bin TL ödeme yapıldı. Havalimanı, 2035 yılı sonuna kadar yapımcı firma Favori A.Ş tarafından işletilecek ve yıllık 2 milyon 353 iç hat, 347 bin dış hat olmak üzere toplamda 2 milyon 700 bin yolcu garantisi verildi.

Yeni Zafer Doğuyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın yıllık 5 milyon yolcuya hizmet verirken kapatıldığını hatırlatarak, yerine aynı anda 5 kente hizmet vereceği açıklanan Çukurova Havalimanı’ndan 2024 yılında 1 milyon 918 bin yolcunun yararlandığını belirtti. Sümer, gerçekleşmeyen garanti sebebiyle işletmeci firmaya 20 milyon 377 bin TL ödeme yapıldığını ifade etti. Havalimanını 2035 yılına kadar işletecek firmaya toplamda 30 milyon 270 bin yolcu garantisi verildiğini dile getiren Sümer, “Bu garantiler için Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı kapatma anlayışı, yeni bir Zafer Havalimanı faciasına yol açma eğilimindedir. Çukurova Havalimanı’nın altyapısı Devlet Hava Meydanları tarafından tamamlandı ve üstyapı işi YİD modeli ile gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.

Verilen yıllık 2 milyon 700 bin yolcu garantisi çerçevesinde, havalimanından 2024 yılında 1 milyon 918 bin yolcunun yararlandığı belirtildi.

‘Yandaşın Cebini Düşünen Anlayış’

155 milyon Euro bedelle ihale edilen Çukurova Havalimanı projesinde üstyapı işleri önce 196 milyon Euro’ya, ardından 244 milyon Euro ile Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği’ne verildi. CHP’li Orhan Sümer, DHMİ’nin altyapıyı ve üstyapıyı kendi kaynakları ile yapabileceği halde, vatandaşın cebinden alınıp yandaşlara aktarıldığını vurguladı. Sümer, “Birçok havalimanının ıssız olduğu bir dönemde, yılda 12 bin 500 uçuş ve 5 milyon yolcu kapasitesi ile hizmet veren Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı yandaşlara sermaye aktarımı amacıyla kapattılar.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir