MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM Başkanı Recep Ergül: Telif Haklarındaki Düzenlemeler Genişliyor

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, telif hakları konusundaki güncellemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ergül, “Biz dijital alana odaklandık ve bu alandaki eksikleri giderdik. Şimdi sıra düğün salonları, kuaförler, güzellik merkezleri gibi işletmelerde” diyerek telif hakkı kapsamının genişlediğini ifade etti.

Halka Açık İşletmelerde Müzikte Telif Uygulaması

Ergül, düğün salonları, mağazalar, kuaförler, restoranlar gibi halka açık yerlerde müzik yayını yapılması durumunda artık telif hakkı ödenmesi gerektiğini vurguladı. Bu düzenlemenin, müzik eserlerinin doğru kullanımı ve sanatçıların emeğinin korunması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Recep Ergül, 1951’de yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun hala geçerli olduğunu ve MESAM’ın yaklaşık 30 bin eser sahibinin haklarını koruduğunu aktardı. Ergül, kurumlarının müzik kullanılan her alandan telif toplamayı amaçladığını ve “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğumuzu” açıkladı.

Ticari İşletmelerde Müzik Kullanımı Denetlenecek

Ergül, düğün salonları, kafeler, kuaförler, güzellik merkezleri gibi işletmelerin telif ödeme yükümlülüğüne sahip olduğunu belirtti. Bu durumun aslında 74 yıl önce kanunla güvence altına alındığını ve sürecin öncelikle dijital ve yayın kuruluşlarına verildiğini söyledi. Artık diğer işletmelere sıranın geldiğini belirtti.

Ergül, söz konusu işletmelerden “30 senedir neredeydiniz?” gibi tepkiler aldıklarını ancak son 4 yılda teşkilatlanarak daha aktif hale geldiklerini aktardı.

Toplanan Telifler Sanatçılara Aktarılacak

MESAM’ın diğer meslek birlikleriyle federasyon çatısı altında birleştiğinin altını çizen Ergül, bireysel kullanımlarda telif alınmadığını fakat işletmelerin durumunun farklı olduğunu vurguladı. Yerlerin müzik merkezli olduğunu belirterek tarifelerin buna göre değiştiğini, örneğin düğün salonlarında ücretlerin daha yüksek olduğunu söyledi.

Ergül, elde edilen gelirlerin kültürel mirasın korunmasına katkı sunduğunu belirterek Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçıların hak sahiplerine gelir aktardıklarını açıkladı. Ayrıca müzik yayını yapmayan işletmelerden herhangi bir ücret talep edilmediğini belirtti.

Digital platformlardan gelen telif ücretlerinin daha organize bir şekilde işlendiğini, fiziksel işletmelerden alınan teliflerin puanlama sistemine göre paylaştırıldığını açıklayan Ergül, bu sistemin dünya genelinde uzun süredir kullanıldığını belirtti.

Ergül, alınan telif ücretlerinin işletmecileri veya müşterileri zor durumda bırakmayacak düzeyde olduğunu vurgulayarak sanatçılara destek olma hedeflerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Akartakıt fiyatları enflasyonu nasıl etkileyecek?

Temmuz ayında akaryakıta yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) artışının enflasyon üzerindeki etkisi netleşti. Uzman hesaplamalarına göre, ÖTV zammının tüketici enflasyonuna 0,14 puan katkı yapacağı tahmin ediliyor. POMPA FİYATLARINA ORTALAMA %4,2 ZAM …

Dağdan getirdi, tabağını 50 TL’den satmaya başladı!

Adana’da bunaltıcı şekilde sıcak hava etkisini sürdürürken serinlemek için farklı yöntemlerde deneniyor. Kozan ilçesinde sıcaklığı değerlendiren esnaflardan Yunus Çelik Mersin’den Toros Dağları’nın zirvesinden kar getirdi. Getirdiği kara çeşitli …

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.

Sigarada yeni dönem; filtre üretimine 2 milyarlık sınır getirildi

Sigarada yeni dönem; filtre üretimine 2 milyarlık sınır getirildi

X’te (Twitter) erişim sorunu

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.

Dijitalde Güvendeyim: Visa kullanıcıları dolandırıcılık konusunda bilinçlendirmek amacıyla eğitim projesi başlatıyor

Visa’nın “Dijitalde Güvendeyim” projesi, dijital dolandırıcılıkla mücadele etmek için bireyler ve küçük işletmelere yönelik farkındalık ve eğitim imkânı sunuyor. Artan dijitalleşmeyle birlikte çeşitlenen dolandırıcılık yöntemlerine karşı toplumun bilinçlenmesi hedefleniyor. Eğitimlerle dijital güvenlik konusunda bilgi paylaşımı yapılacak.