Suriye’de Toprak Bütünlüğü Tehlikede mi?
Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de başa geçen Ahmed Şara liderliğindeki geçici yönetim, isyancı grupların etkisiyle toprak bütünlüğünü koruyabilecek mi merak konusu.
Geçici yönetimin, ülkede beş ayrı güvenlik bölgesi oluşturma planlarını açıklaması dikkat çekti.
SURİYE’DE 5’İ BİR YERDE PLANI ORTAYA ÇIKTI
2011’de başlayan iç savaşın ardından hazırlanan harita, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan tarafından tartışılan bölünme planlarına benzerlik gösteriyor.
Coğrafi bölgeleri esas alan iddia edilen haritaya göre, PKK’nın uzantısı SDG’nin kontrolündeki Haseke, Rakka ve Deyrizor, “Doğu Bölgesi” olarak adlandırıldı.
Halep ve İdlip’in olduğu Fırat’ın batısındaki Türkmen nüfusunun yoğun olduğu bölgeler ise “Kuzey Bölgesi” olarak belirlendi.
Rusya’nın müttefikleri Arap Alevilere ayrılan Lazkiye ve Tartus, “Kıyı Bölge”, Humus ve Hama ise “Merkez Bölge” olarak atanmış. Dera, Süveyda ve Kuneytra’nın ise “Güney Bölgesi” olduğu belirtilmiş.
ŞARA DAHA MASAYA OTURMADAN BÖLDÜ
Haritada dikkati çeken bir nokta da başkent Şam’ın Merkez Bölge yerine Güney Bölge’de gösterilmesi. Bu düzenleme, ABD ve İsrail’in taleplerine uygun olarak yapıldığı öne sürülüyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan beş bölge güvenlik planı, merkezi yönetimin yetkilerini kısıtlamayı amaçlamıyor. Ancak, SDG gibi örgütlerin silahsızlanması ve ulusal ordunun kurulması gerekiyor.