Tüketiciler doğrudan satışlarda 30 gün içinde cayma hakkını kullanabilecek

Doğrudan Satış Sisteminde Yeni Düzenlemeler Yolda

Ürün ya da hizmetlerin doğrudan tüketiciye kişisel iletişim yoluyla satılmasına imkan tanıyan doğrudan satış sistemine ilişkin yeni düzenlemeler yolda. Bakanlık tarafından hazırlanan “Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile sistemin düzenli ve güvenilir bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

Taslak, doğrudan satış şirketlerinin faaliyetlerini düzenleyecek ve tüketicilerin korunmasını sağlayacak önemli hususları içeriyor. Sistemin adil ve şeffaf bir şekilde işlemesini temin eden taslak, sektör için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Önemli Düzenlemeler Neleri Kapsıyor?

Taslakta yer alan hükümler arasında, doğrudan satıcıların verdiği yanıltıcı bilgilere engel olmak, baskı ve aldatma gibi yöntemlerle tüketicileri zorlamamak gibi önemli maddeler bulunuyor. Ayrıca, satıcıların elde edecekleri menfaat miktarının belirli bir oranı aşamayacağı da taslakta yer alan diğer bir düzenleme.

Doğrudan satış şirketlerinin faaliyet gösterebilmesi için “satış yetki belgesi” almaları zorunlu hale gelecek. Bu belgenin geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlendi. Ayrıca, tüketicilerin cayma hakkını kullanmalarını kolaylaştıran düzenlemeler de taslakta yer alıyor.

Cayma Hakkı İle İlgili Önemli Değişiklikler

Taslak, tüketicilerin cayma hakkını daha etkin kullanabilmeleri için önemli düzenlemeler içeriyor. Halihazırda 14 gün olan cayma süresi, 30 güne çıkarılıyor. Bu sayede tüketicilere, satın aldıkları ürün veya hizmetten gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden içerikleri iade etme imkanı tanınıyor.

Cayma hakkı süresi içinde tüketiciye yapılan ödemelerin iadesi, tüketiciye herhangi bir masraf yüklemeksizin tek seferde yapılacak. Ayrıca, belirli istisnalar dışında tüketicinin cayma hakkını kullanamayacağı durumlar da taslakta belirtildi.

Doğrudan satış sisteminin daha şeffaf ve tüketicilerin korunmasını sağlayan bir yapıya kavuşturulması amaçlanan taslak, sektörde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Sivas’ta Motosikletli İşçi Azmi

Berkan Çalmuk, otobüs fiyatlarından tasarruf için günde 270 km motosikletle işine gidiyor.

Son Dakika… Moody’s’ten Türkiye’nin kredi notuna ilişkin yeni karar

Son dakika haberi… Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B1″den “Ba3″e yükseltirken, kredi notu görünümünü “durağan”a çevirdi.

ASRİAD Genel Başkanı Yıldız: ‘Faiz indirim akışı aksamamalı’

ASRİAD Genel Başkanı İbrahim Cemil Yıldız, PPK faiz indirimi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “TCMB, PPK faiz indirim dönemine tekrar girmiş bulunmaktadır. Hiç şüphesiz bu önemli ve zorunlu bir karardır. Ancak beklentimiz tek haneye ininceye kadar akışın bir daha bozulmamasıdır.” dedi.

ÖTV artışı enflasyonu nasıl etkileyecek… Bakanlıktan açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “cari açığın azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla” otomotivde ÖTV matrah ve oranlarında yapılan değişikliğin yıllık bazda net enflasyon etkisinin 0,0019 puan olacağını belirtti.

Z kuşağı meğer kripto parayı sadece yatırım olarak görmüyormuş, harcıyormuş da! İşte Bitcoin’le en çok aldıkları şeyler

Sanılanın aksine Z kuşağı, kripto paraları biriktirmek yerine günlük alışverişlerinde harcıyor. Z kuşağının Bitcoin gibi dijital varlıkları günlük yaşamın bir parçası haline getirirken

Petrol denge arayışında

Petrol fiyatları yeni günde karışık seyir sergiliyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 67,86 dolardan işlem görüyor.