DİSK Araştırma Merkezi (DİSKAR) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, Türkiye’deki emeklilerin durumu giderek kötüleşiyor. Emekli sayısının arttığı ve emeklilerin ülke ekonomisinden aldığı payın azaldığı belirtilen rapor, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun katılımıyla Ankara’da yapılan “Emekli Buluşması”nda açıklandı.
Raporda, emeklilerin haklarının genişletilmesi için yapılan talepler arasında emekli aylıklarının en az asgari ücret seviyesine yükseltilmesi, intibak yasasının çıkarılması, aylıkların büyümeden de pay alacak şekilde düzenlenmesi ve emeklilerin örgütlenme hakkının tanınması yer alıyor.
Rapordaki verilere göre, 2003 yılında asgari ücretin %36 üzerinde olan ortalama emekli aylığı, bugün %22 altına geriledi. 2002’de emekli aylığının GSYH’ya oranı %46.4 iken bu oran 2025’te %29’a düştü. Avrupa Birliği ülkelerinde emekli aylığı ve hak sahiplerine yapılan ödemelerin GSYH içindeki payı %9.8 iken Türkiye’de bu oran sadece %3.7 olarak belirlendi.
Çalışan veya iş arayan emekli oranının 2002’de %36.6 iken Aralık 2024’te %65.7’ye yükseldiği görülüyor. Emekli ve hak sahiplerinin toplam nüfus içindeki payı %18.5’e ulaşmış durumda. Ancak buna rağmen bütçeden emekli aylığı ve sağlık harcamalarına ayrılan kaynakların 2024 itibarıyla %6.7’ye gerilediği belirtiliyor.
Emekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran, emeklilerin durumu hakkında yaptığı açıklamada, emeklilerin yaşam koşullarının zorlaştığını ve siyasetçilere eleştirilerde bulundu.
Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen ise, emeklilerin sefalete alışmayacağını vurgulayarak, emeklilerin haklarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.