ABD’ye ihracatta otomotiv 4 yıl sonra yeniden zirvede

ABD’ye Yapılan Otomotiv İhracatı Artmaya Devam Ediyor

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gelişmesi, Türk otomotiv endüstrisinin ABD’ye olan ihracatına olumlu yansıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte artan gümrük tarifeleri küresel ekonomi ve ticarette belirsizlikler yaratırken, Türkiye’nin otomotiv sektörü ABD’ye yapılan ihracatta ivme kazanmaya devam ediyor.

Özellikle Trump’ın otomotiv sektörünü destekleyeceğine dair verdiği sözlerin etkisiyle Türkiye’nin otomotiv ürünlerine olan talebin arttığı görülüyor. 2020 yılında Kovid-19 salgınının etkisiyle düşüş yaşansa da 2021 yılında sektör, ABD’ye önemli bir ihracat gerçekleştirdi.

Global ekonomideki belirsizlikler ve merkez bankalarının sıkı para politikaları sektörü ara ara etkilese de otomotiv endüstrisi gücünü koruyor. Türkiye’nin de ekonomik anlamda çok kutuplu bir yapıya geçmesiyle birlikte otomotiv sektörünün dış satımındaki liderliği dikkat çekiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin toplam ihracatı ocak-mart döneminde önceki yıla göre %2,5 artış göstererek 65 milyar 305,6 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde otomotiv endüstrisi Türkiye’nin toplam ihracatının %16,8’ini oluşturdu. ABD’ye yapılan ihracat ise önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 azalarak 3 milyar 126,1 milyon dolara geriledi.

Yılın ilk üç ayında ABD’ye en fazla ihracatı otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Otomotiv endüstrisi, tedarik sanayisi ürünlerinden oluşan ihracatıyla son 4 yılın ardından yeniden lider konumuna yükseldi. 2021’in ilk çeyreğinde ABD’ye 308,3 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, liderliği 372,8 milyon dolarlık ihracatla çelik sektöründen devralmıştı.

Türkiye’nin Otomotiv Endüstrisi ABD’ye İhracatta Liderliği Eline Aldı

Related Posts

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Mevduat faizi yüzde 60’ı geçti: Aylık getiri rekor seviyede

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası TL mevduat yeniden cazibe merkezi haline geldi. Bankalar yıllık faiz oranlarını yüzde 50’nin üzerine taşırken, bileşik getirilerde yüzde 60’ı aşan seviyeler görülüyor.

Halkbank, İran yaptırımları davasını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı

Halkbank, İran yaptırımları davasını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı

İstanbul’da yaşamak aileler için imkansız hale geldi! Aylık yaşam maliyeti belli oldu

İPA’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin nisan ayındaki yaşam maliyetine yer verildi. Açıklamada, yapılan araştırmalara göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin nisan ayında bir …

Avustralya enflasyonunda ikinci sıçrayış

Melbourne Enstitüsü paylaştığı son veriler, Mart ayında görülen 15 aylık zirve olan yüzde 0.7’lik artışın ardından ikinci artış oldu. Avustralya Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini yüzde 4.1’de tutma kararı almıştı. RBA Başkanı Michele …

Ticaret Bakanlığı denetimlerde 1 milyar lirayı aşan ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığınca bu yılın ocak-nisan döneminde 198 bin 357 firma, 11 milyon 697 bin 546 ürünü denetlendi ve 1 milyar 25 milyon 599 bin 375 lira ceza verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir