Bakanlık kayıp 37 milyar lira için seferberlik başlattı

Gelir İdaresi, Sanal POS Gelirlerini Vergilendirme Konusunda İncelemeler Yapıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaretin vazgeçilmez bir parçası olan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda harekete geçti. GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanan kişilerin vergi mükellefiyetlerini ve elde edilen gelirin vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını belirlemek amacıyla detaylı analizler yapmaktadır.

Bakanlık tarafından veri tabanlarından alınan bilgilerle yapılan incelemeler sonucunda, yüksek risk taşıyan mükellefler tespit edilmiştir. Detaylı analizler ve banka verileriyle uyumlu hale getirilen raporlar neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da eksik beyanname veren 4.095 mükellef belirlenmiştir. Bu mükelleflerin, 37 milyar liralık geliri gizlediği tespit edilmiştir.

– Pek Çok Sektörden İnceleme Yapıldı

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, cep telefonu ve aksesuarları ticareti ile bilgisayar programlama faaliyetlerinde bulunan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlenmiştir. Analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2.284 kez sanal POS üzerinden işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği ortaya çıkmıştır.

– Uyum Sağlamayanlara Cezai İşlem Uygulanacak

GİB, vergi kayıplarını engellemek amacıyla “gönüllü uyum ve izah” mekanizmasını devreye sokmuştur. Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai işlem uygulanmadan önce gönüllü uyuma ve açıklama yapma çağrısı yapılmaktadır. Beyanlarını düzeltmeyi yapan mükelleflere daha hafif cezalar verilmektedir.

Vergi tahsilatı için gerekli beyannameleri vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam eden kişilere karşı vergi incelemesi başlatılacak ve cezai işlem süreci işletilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükelleften başlamıştır.

– “Cezai İşlem Uygulanacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının daha kolay takip edilebildiğini belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme yöntemleriyle gelir elde edenlerin vergi ödemesi gerektiğini vurgulamıştır. Mükellefleri uyum sürecine dahil etme yoluna başvuran Bakanlık, uyum sağlamayanlar için cezai işlem uygulanacağını belirtmiştir.

Related Posts

AKP’den “faizsiz finans sisteminin içselleştirilmesi” planı: İslam Dünyası Gayrimenkul Borsası kurulacak

AKP’den “faizsiz finans sisteminin içselleştirilmesi” planı: İslam Dünyası Gayrimenkul Borsası kurulacak

Hindistan’da üreticiler bayram etti

Hindistan’da toptan eşya fiyat endeksi Mayıs ayında yüzde 0,39’a inerek, piyasa beklentisi olan yüzde 0,80’in çok altında gerçekleşti. Nisan ayında bu oran yüzde 0,85 seviyesindeydi. Bu düşüş, Mart 2024’ten bu yana en düşük seviye olarak kayda geçti …

Ücretli çalışan sayısı yıllık arttı

Ücretli çalışan sayısı Nisan ayında yıllık yüzde 2,4 artarken, aylık bazda yüzde 0,7 artış gösterdi.

Tüketiciler doğrudan satışlarda 30 gün içinde cayma hakkını kullanabilecek

Ticaret Bakanlığının üzerinde çalıştığı yeni yönetmelik taslağı kapsamında, doğrudan satışlarda tüketiciler, 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkını kullanabilecek.

Bakan Uraloğlu açıkladı: THY ve diğer havayolu şirketleri 4 ülkeye uçuşlarını iptal etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Başta Türk Hava Yolları olmak üzere, ilgili havayolu işletmelerimiz, 16 Haziran 2025 Pazartesi gününe kadar İran, Irak, Suriye ve Ürdün’e yönelik seferlerini iptal etmiştir.” dedi.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 4 senaryo ortaya çıktı: SGK uzmanından ‘sıfır zam’ uyarısı

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte emekli ve memur maaşları netleşecek. Şu an için en düşük emekli aylığı için 4 farklı zam senaryosu konuşuluyor. Artış oranına göre maaşlar 16 bin 736 TL ile 16 bin 986 TL arasında değişebilir. Ancak kök maaşı düşük olanlar sıfır zam riskiyle karşı karşıya.