Taam Ja mavi deliğinin dünyanın haritalandırılmış en derin çukuru olduğu ortaya çıktı
Meksika kıyılarındaki Chetumal Körfezi’ndeki Taam Ja mavi deliği 2021’de keşfedildi. Daha sonra yankı sireni yardımıyla yapılan çalışma, derinliğinin yaklaşık 274 metre olduğunu gösterdi. Derin deniz sondası kullanılarak yapılan son çalışmalar, kraterin 420 metre derinliğine bakmamıza olanak tanıdı ve bu da onu dünyanın en derin mavi deliği haline getirdi.
Önceki rekor, Güney Çin Denizi’ndeki 300 metre derinliğindeki benzer bir karstik çukur olan Sansha Yunle’ye veya Dragon’s Hole’a aitti.
Araştırmacılar, Taam Jah mavi deliğinin dibine hiçbir zaman ulaşamadıklarını, dolayısıyla gelecekteki keşif gezilerinin yeni şaşırtıcı keşifler yapabileceğini belirtti. Özellikle bilim insanları, başka bir dünyaya açılan bir kapı gibi görünen uçurumun dibinde, bilimin bilmediği canlıların yaşayabileceğini varsayıyorlar.
Bilim insanları ayrıca deliğin farklı derinliklerinden su örnekleri de aldı. Özellikle 400 metrenin üzerindeki derinliklerde su sıcaklığı ve tuzluluk oranı Karayip Denizi sularına benzerdi. Bu gerçek, araştırmacıları mavi deliğin derinliklerinde onu Atlantik Okyanusu’na bağlayan gizli tünel ağlarının bulunduğuna inanmaya yöneltti.
Mavi delikler neden ortaya çıktı?
Deniz tabanındaki çok derin karstik kraterlere mavi delik adı veriliyor. Kıyı bölgelerinde alçı, kireçtaşı veya mermer gibi çözünebilir kayaların aşındırılmasıyla oluşmuşlardır. Bu jeolojik oluşumlar, sığlıktaki mavi su ile düden içindeki gizemli karanlık arasındaki güçlü renk kontrastından dolayı adını almıştır.
Bilim insanları şu ana kadar buna benzer birkaç oluşum keşfetti: Belize’deki 125 metre derinliğe sahip 410 metrelik Büyük Mavi Delik, Bahamalar’daki 202 metrelik Dinah Mavi Delik ve Kızıldeniz’deki Dahab yakınındaki Mavi Delik, neredeyse 100 metre derinlikte.