Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Ulaşım Kaynaklı Gürültü Avrupa’nın En Büyük Tehlikelerinden Biri

Bir rapora göre, karayolu, demiryolu ve hava yolu taşımacılığı gibi ulaşım kaynaklı gürültünün, Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki nüfusun %20’sini etkileyen en yaygın ve tehlikeli kirlilik türü olduğuna dikkat çekiliyor.

Uzun süreli ve yoğun gürültü kirliliğine maruz kalan 17 milyon kişi, ciddi uyku bozuklukları yaşarken, yaklaşık 5 milyon kişi de etkilendiği belirtiliyor. 2021 verilerine göre, Avrupa’da ulaşımdan kaynaklanan gürültü kirliliği, sadece yetişkinleri değil çocukları da ciddi şekilde etkiliyor.

Vücudu Fark Edilmese Bile Etkiliyor

Gürültüye maruz kalmak, 560 binden fazla çocuğun okuduğunu anlama bozukluğuna, 63 bin çocuğun davranış sorunları yaşamasına ve 272 bin çocuğun aşırı kilolu olmasına neden oluyor. Tüm bu etkiler, gürültünün sadece rahatsız edici olmadığını, aynı zamanda gelecek nesillerin sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor.

Gürültünün Zararları Sigara Dumanından Daha Fazla

Rapora göre, gürüntünün sağlık üzerindeki zararları, pasif sigara dumanı veya kurşun maruziyeti gibi daha yaygın risklerden daha büyük. Ayrıca, ekonomik maliyeti yılda yaklaşık 100 milyar euroyu buluyor.

Avrupa genelinde karayolu gürültüsünden etkilenen kişi sayısı 92 milyon, demiryolu gürültüsünden 18 milyon ve uçak gürültüsünden 2.6 milyon olarak açıklandı. Türkiye’de durum raporda yer almasa da İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde milyonlarca insan gürültü kirliliğinden etkileniyor.

Elektrikli Araçlar Çözüm Sunmayabilir

2017-2022 yılları arasında Avrupa’da gürültüden etkilenen insan sayısı sadece yüzde 3 azaldı. Uzmanlara göre, bu ilerlemeyi hızlandırmak için şehir içi hız sınırlarının düşürülmesi, düşük sesli lastiklerin teşvik edilmesi, toplu taşıma ve yaya/bisikletli ulaşımın desteklenmesi gibi önlemler alınabilir.

Elektrikli araçlar gürültü kirliliğinde beklenen kadar etkili olmayabilir. Çünkü düşük hızlarda ana gürültü kaynağının motor değil, lastik ve yol teması olduğu belirtiliyor.

EEA Direktörü Leena Ylä-Mononen, gürültü kirliliğinin hala basit bir rahatsızlık olarak görüldüğünü ancak bunun gerçekte yanlış bir algı olduğunu belirtiyor. “Gürültünün gelecekteki sağlık ve çevre üzerindeki etkileri yaygın ve ciddidir. Özellikle çocuklar, bu etkilere karşı savunmasızdır.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Medipol’den hastane konforunda evde sağlık hizmeti

Evinizin salonunda hastane kalitesinde bir röntgen çekildiğini hayal edin; bu artık bilim kurgu değil. Medipol Sağlık Grubu, taşınabilir modern cihazlarla donattığı mobil ekiplerini hastanın ayağına götürüyor. Bu yenilikçi hizmet, yatağa bağımlı veya hareket zorluğu çeken hastalar için zorlu hastane sürecini bitiriyor.

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.