Borsa güne yatay başladı (28 Mayıs 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi Düşüşle Kapattı

Borsa İstanbul’da dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,41 değer kaybederek 9.213,58 puandan tamamladı. Açılışta 2,86 puan ve yüzde 0,03 azalışla 9.210,72 puana gerileyen endeks, bankacılık endeksinde yükseliş yaşanırken holding endeksinde ise durağan bir seyir izledi. Sektörler arasında menkul kıymet yatırım ortaklığı yüzde 0,80 ile en çok kazandırırken, tekstil deri ise yüzde 1,33’lük kayıpla en fazla değer kaybeden sektör oldu.

ABD ile önemli ticaret ortakları arasındaki gelişmeler ve ABD Merkez Bankası’nın Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Yatırımcılar, bugün yayımlanacak olan FOMC toplantı tutanaklarını yakından takip ederken, yurt içinde ekonomik güven endeksi ve yurt dışında Almanya’da işsizlik oranı verileri de piyasaların yönü üzerinde etkili olabilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.100 seviyelerinin destek, 9.300 ve 9.400 puanın ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor. Piyasalar, gelecek döneme ilişkin beklentiler ve küresel gelişmeler doğrultusunda hareketlerini şekillendirmeye devam edecek.

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı: 29 Mayıs 2025 Perşembe Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,65 yükselişle 9.237,16 puandan başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı

Yeni Şafak gazetesinin manşeti ile artan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hakkındaki tartışmalar ve Bakan Şimşek’in ekonomi yönetiminden gideceği iddiaları gündemdeyken, Hazine ve Maliye Bakanlığında bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı.

Sanayi devleri zarar açıkladı

Türkiye’nin sanayi devlerinin üretimden satışları üçüncü yılda da reel olarak azaldı. 2024’te sanayi devlerinin borçları, özkaynaklarından fazla artarken, faaliyet kârı ise yüzde 31.6 oranında düştü.

Xiaomi yılın ilk çeyreğinde 1,5 milyar dolar kar elde etti

Çinli teknoloji şirketi Xiaomi’nin gelirleri yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 47,4 artarken, şirket bu dönemde 10,7 milyar yuan (1,5 milyar dolar) kar elde etti.

Altının gram fiyatı haftanın ilk işlem gününde 4 bin 188 liraya yükseldi

Altının gram fiyatı, haftanın ilk işlem gününde yüzde 3 artışla 4 bin 188 lira seviyesine yükseldi. Standart altının gram fiyatı, gün içinde en düşük 4 bin 185 lira, en yüksek 4 bin 200 lira oldu. Kapalıçarşı ve Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) toplam işlem hacmi 1 milyar lirayı aştı.

Sancak’ta birkaç adım…

Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma sürecini hızlandıran Berlin Anlaşması (1878), bilhassa Balkanlarda ciddi değişimler meydana getirmişti. 1400’lerin ortasından itibaren Osmanlıların hâkimiyetindeki Yeni Pazar Sancağı’nın yeni kurulan Sırbistan ve Karadağ arasında bir tampon bölgeye dönüşmesi, anlaşmanın sahada meydana getirdiği değişikliklerden biriydi. Sancak’ın idaresi kâğıt üzerinde hâlâ Osmanlı’nın elindeydi, ancak Avusturya fiilî durum yaratarak bölgede etkinliğini artırıyordu. 1879’daki yeni