Çalışmalar gösterdi: Sumak ve menengiç yaprağı, hayvanlardan kaynaklı metan salınımını azaltıyor

Türk Bilim İnsanları, Sumak ve Menengiç Yaprağının Metan Salınımını Azalttı

Türk bilim insanları, menengiç ve sumak yaprağının küresel ısınmaya sebep olan küçük ve büyükbaş hayvanların beslenirken salgıladıkları “metan gazı” oranını yüzde 20 düşürdüğünü tespit etti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Adem Kamalak, Doç. Dr. Çağrı Özgür Özkan, Doç. Dr. Hayrettin Karadöl, BM Çevre Programı’nın (UNEP) 2021’de yayımladığı “Küresel metan değerlendirmesinde küresel ısınmanın yüzde 25’inden sorumlu gösterilen metan gazı oranının düşürülmesi”ne yönelik TÜBİTAK destekli çalışma başlattı.

Kamalak ve ekibi, küresel ısınmayla mücadele kapsamında hayvansal faaliyetlerin sera gazı emisyonlarına neden olan önemini vurgulayarak, küçük ve büyükbaş hayvanların beslenme sırasında salgıladıkları “metan” oranını yüzde 20 civarında azalttı.

Akademisyenler, kendi geliştirdikleri akümülason çemberinde sumak ve menengiç yaprağı ile beslenen bir hayvanın diğerlerine oranla yüzde 20 daha az metan gazı salgıladığını belirledi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, metan gazının küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri olduğunu vurgulayarak, bilim insanlarının bu gazın azaltılabilmesi için çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Yem Sanayisinde Kullanılabilirlik

Kamalak, Türkiye’de bol miktarda bulunan sumak ve menengiç yaprağının kurutularak hayvan yemlerine yüzde 10 oranında katılarak küçükbaş hayvanlara verilmesini önerdi.

Projede yürütülen çalışmaların 2 yıl sonra sonuç verdiğini ifade eden Kamalak, bu süreçte örnek olabilecek ve 24 saat ölçüm yapabilen yerli bir ölçüm sistemi olan akümülasyon çemberi kurmayı başardıklarını belirtti.

Kamalak’ın verdiği bilgiye göre, oluşturulan sistem diğer ülkelerdeki sistemlere göre yaklaşık 40 kat daha büyük ve daha net sonuçlar verebilmektedir.

Related Posts

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

Kuzey Denizi’nin sırrı! Dalga devrimi

İskoçya, yenilenebilir enerji alanında dev bir adım atarak dünyanın en büyük dalga tarlası projesini hayata geçirdi. Kuzey Denizi’nin güçlü dalgalarını enerjiye dönüştürmeyi hedefleyen bu iddialı proje, küresel enerji sektöründe çığır açmaya …

Çok yaygın bir doğa olayı ilk defa bu şekilde görüntülendi

Yeryüzünde yaşayan hemen herkes, gökyüzünü yaran yıldırım ışıkları ve onu takip eden gürleyen gök gürültüleriyle hayatının bir döneminde karşılaşmıştır. Ancak bu olağanüstü doğa olayı, ne kadar yaygın olsa da hâlâ birçok gizemi barındırıyor. NASA bu gizemi çözmek için yıldırımları uzaydan fotoğrafladı.

Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

Dünya’nın enerji dengesizliği tahmin edilenden çok daha hızlı artıyor ve bilim insanları bu durumu hala tam olarak açıklayamıyor. Yeni yayımlanan verilere göre, gezegenin Güneş’ten aldığı enerjiyle uzaya geri yaydığı enerji arasındaki fark son yıllarda beklenenden iki kat fazla büyüdü. 2023 yılında bu fark metrekare başına 1.8 watt’a ulaştı ve bu, iklim modellerinin öngördüğünden iki kat daha yüksek.

Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Çin ve ABD, son dönemde Ay’ı stratejik bir maden sahası olarak görüp kolonileştirme yarışını kızıştırdı. Vancouver merkezli bağımsız bilim insanları, Ay kraterlerinde platin, rodyum ve iridyum gibi nadir metallerin değerinin 1 trilyon doları aşabileceğini hesapladı.