Çiftçinin masrafı arttı

TÜİK Tarım-GFE Endeksi Mart Ayında Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Yayınlanan verilere göre, endeks mart ayında önceki aya göre %1,8 artış gösterdi. Yıllık bazda ise geçen yılın aralık ayına göre %10,32, geçen yılın aynı ayına göre %29,73 ve 12 aylık ortalamalara kıyasla %36,16 yukarı yönlü bir seyir izledi.

Ana gruplara bakıldığında, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde bir önceki aya göre %2,08, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde ise %0,15 artış yaşandığı belirlendi. Geçen yılın aynı dönemine oranla tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde %29,1, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde ise %33,53 yükseliş görüldü.

Alt Gruplarda Durum Nasıl Değişti?

Yıllık Tarım-GFE’ye göre 7 alt grup gerilerken, 4 alt grupta ise artış gözlemlendi. Mart ayında yıllık bazda en düşük artış enerji ve yağlayıcılar ile tarımsal ilaçlar alt gruplarında yaşandı, sırasıyla %16,46 ve %19,52. Yüksek artış kaydedilen alt gruplar ise veteriner harcamaları (%55,87) ve diğer mal ve hizmetler (%43,54) olarak belirlendi.

Aylık bazda ise 2 alt grupda azalış, 4 alt grupta düşük artış ve 5 alt grupta ise yüksek artış gerçekleşti. Mart ayında bir önceki aya göre en fazla azalış enerji ve yağlayıcılar ile malzemeler alt gruplarında yaşandı, sırasıyla %1,17 ve %0,05. En düşük artış ise diğer mal ve hizmetler ile gübre ve toprak geliştiriciler alt gruplarında görüldü, sırasıyla %1,18 ve %1,23. Aylık bazda en yüksek artış ise veteriner harcamaları (%4,31) ve hayvan yemi (%3,93) alt gruplarında yaşandı.

Related Posts

AKP’den “faizsiz finans sisteminin içselleştirilmesi” planı: İslam Dünyası Gayrimenkul Borsası kurulacak

AKP’den “faizsiz finans sisteminin içselleştirilmesi” planı: İslam Dünyası Gayrimenkul Borsası kurulacak

Hindistan’da üreticiler bayram etti

Hindistan’da toptan eşya fiyat endeksi Mayıs ayında yüzde 0,39’a inerek, piyasa beklentisi olan yüzde 0,80’in çok altında gerçekleşti. Nisan ayında bu oran yüzde 0,85 seviyesindeydi. Bu düşüş, Mart 2024’ten bu yana en düşük seviye olarak kayda geçti …

Ücretli çalışan sayısı yıllık arttı

Ücretli çalışan sayısı Nisan ayında yıllık yüzde 2,4 artarken, aylık bazda yüzde 0,7 artış gösterdi.

Tüketiciler doğrudan satışlarda 30 gün içinde cayma hakkını kullanabilecek

Ticaret Bakanlığının üzerinde çalıştığı yeni yönetmelik taslağı kapsamında, doğrudan satışlarda tüketiciler, 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkını kullanabilecek.

Bakan Uraloğlu açıkladı: THY ve diğer havayolu şirketleri 4 ülkeye uçuşlarını iptal etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Başta Türk Hava Yolları olmak üzere, ilgili havayolu işletmelerimiz, 16 Haziran 2025 Pazartesi gününe kadar İran, Irak, Suriye ve Ürdün’e yönelik seferlerini iptal etmiştir.” dedi.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 4 senaryo ortaya çıktı: SGK uzmanından ‘sıfır zam’ uyarısı

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte emekli ve memur maaşları netleşecek. Şu an için en düşük emekli aylığı için 4 farklı zam senaryosu konuşuluyor. Artış oranına göre maaşlar 16 bin 736 TL ile 16 bin 986 TL arasında değişebilir. Ancak kök maaşı düşük olanlar sıfır zam riskiyle karşı karşıya.