Danaya girer gibi eve girme formülü

Türkiye’de Ev Sahibi Olmak Artık Hayal Olmaktan Çıktı

Türkiye’de ev sahibi olmak artık zorlaştı. Yüksek enflasyon ve yükselen fiyatlar, bireysel ev alımını imkansız hale getirdi. Daire fiyatları ve kredi faizleri rekor seviyelere çıkarken, birçok kişi yeni bir çözüm buldu: ‘Ortak Ev Alımı’. 2 ya da 3 kişi bir araya gelerek bir daire satın alıp hem peşinatı hem taksitleri paylaşıyor. Kimileri evi kiralayarak geliri bölüşürken, kimileri ise prim yaparak kar elde ediyor.

Satışlar Hızla Artıyor

2025 yılına hızlı bir giriş yapan gayrimenkul piyasası, yılın ilk üç ayında 694 bin 628 satış gerçekleştirdi. Uzmanlar, bu ivmenin yılın geri kalanında da devam edeceğini öngörüyor.

Yeni Trend: ‘Ortak Ev’

Ekonomik krizin etkisiyle vatandaşlar artık eve ‘kurban’ gibi giriyor: “Tek başına ev almak neredeyse imkansız hale geldi. 2-3 arkadaş bir araya gelerek neden ev almasın?” Özellikle yüksek faizler nedeniyle bireysel ev alımı zorlaşınca, ortaklık sistemi daha cazip hale geldi. Peşinatlar ve aylık ödemeler paylaşılarak yük hafifletiliyor.

Kimler Tercih Ediyor?

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Komite Başkanı Hakan Akdoğan’a göre bu model yeni değil, ancak son bir yılda talep ciddi şekilde arttı. Özellikle beyaz yakalı çalışanlar, tamamlanmamış projeleri ya da ikinci el konutları bu yöntemle almayı tercih ediyor. Akdoğan, “Kiralardaki zam sınırının kalkması da konut yatırımını yeniden cazip hale getirdi. 15 yılda kendini amorti eden daireler var, bu evler ‘beni al’ diyor” şeklinde konuştu. Ancak, karlı gibi görünen ortak ev yatırımlarında en önemli uyarı, sözleşmenin olması gerektiği yönünde: “Ortaklıklar güzel ancak anlaşmazlık durumunda mağduriyet yaşanabilir. Mutlaka noter onaylı sözleşmeyle yola çıkılmalıdır.”

Related Posts

Musul’da TIR krizi: Anlaşma imzalanmasına rağmen ticaret yavaşlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasına rağmen sınırda mühürlenen Türk araçlarının Musul’da tekrar kontrole tabi tutulduğunu belirterek, bu uygulamanın ticaret akışını yavaşlattığını ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Şimşek, mart ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: Üretim ve ihracatın dayanıklılığını korumasını bekliyoruz

Bakan Şimşek, mart ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: Üretim ve ihracatın dayanıklılığını korumasını bekliyoruz

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir