Güneş gerçek ‘yüzünü’ gösterdi

Güneşin Aktivitesi ve Yüzeyindeki Değişiklikler

Normal gözle bakıldığında bu bölgeleri fark etmek mümkün değil (zaten özel ekipman olmadan bakmanızı da tavsiye etmeyiz). Ancak ultraviyole ışıkla gözlemlendiğinde, çevresine göre daha serin ve seyrek oldukları için bu alanlar karanlık boşluklar gibi görünüyor.

GÜNEŞ’TE NELER OLUYOR?

Şu anki konfigürasyona bakıldığında Güneş’in yüzeyi adeta “bağıran bir yüze” benziyor. Güney yarımkürede devasa bir ağız, kuzeydeyse iki göz şeklinde koyu lekeler dikkat çekiyor. Her bir “göz” neredeyse Jüpiter büyüklüğünde!

Bu üç dev koronal bölge, Güneş’ten yüksek hızda parçacıklar fırlatıyor. Ancak uzmanlar bu durumun tehlikeli olmadığını belirtiyor. Koronal delikler normaldir ve bu parçacıklar zaman zaman Dünya’nın manyetik alanına çarpıp hafif jeomanyetik fırtınalara yol açabilir. Ama bu, büyük çaplı bir “güneş patlaması” kadar etkili olmaz.

Science Alert’te yer alan habere göre, İngiliz Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamada, güneydeki deliğin konumu nedeniyle Dünya’ya ulaşabilecek parçacıkların etkisinin zayıf ve düşük ihtimalli olduğu vurgulandı.

GÜNEŞ BU ARALAR FAZLASIYLA AKTIF

Geçtiğimiz haftalarda Dünya, G4 seviyesinde güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşamış ve bu fırtına sayesinde kuzey ve güney ışıkları alışılmadık enlemlerde bile gözlemlenmişti. Güneş şu anda çok aktif bir döngünün zirvesinden yeni çıkıyor ve bilim insanları, önümüzdeki aylarda daha fazla sürpriz bekliyor.

Related Posts

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

Kuzey Denizi’nin sırrı! Dalga devrimi

İskoçya, yenilenebilir enerji alanında dev bir adım atarak dünyanın en büyük dalga tarlası projesini hayata geçirdi. Kuzey Denizi’nin güçlü dalgalarını enerjiye dönüştürmeyi hedefleyen bu iddialı proje, küresel enerji sektöründe çığır açmaya …

Çok yaygın bir doğa olayı ilk defa bu şekilde görüntülendi

Yeryüzünde yaşayan hemen herkes, gökyüzünü yaran yıldırım ışıkları ve onu takip eden gürleyen gök gürültüleriyle hayatının bir döneminde karşılaşmıştır. Ancak bu olağanüstü doğa olayı, ne kadar yaygın olsa da hâlâ birçok gizemi barındırıyor. NASA bu gizemi çözmek için yıldırımları uzaydan fotoğrafladı.

Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

Dünya’nın enerji dengesizliği tahmin edilenden çok daha hızlı artıyor ve bilim insanları bu durumu hala tam olarak açıklayamıyor. Yeni yayımlanan verilere göre, gezegenin Güneş’ten aldığı enerjiyle uzaya geri yaydığı enerji arasındaki fark son yıllarda beklenenden iki kat fazla büyüdü. 2023 yılında bu fark metrekare başına 1.8 watt’a ulaştı ve bu, iklim modellerinin öngördüğünden iki kat daha yüksek.

Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Çin ve ABD, son dönemde Ay’ı stratejik bir maden sahası olarak görüp kolonileştirme yarışını kızıştırdı. Vancouver merkezli bağımsız bilim insanları, Ay kraterlerinde platin, rodyum ve iridyum gibi nadir metallerin değerinin 1 trilyon doları aşabileceğini hesapladı.