‘Güven bunalımı yaşıyoruz’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Operasyonunun Piyasalara Etkileri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından döviz kurlarında yaşananlar, değişen enflasyon tahminleri ile birlikte piyasalar adeta sarsıldı. 19 Mart’ta başlayan panik havası bir türlü dağılmadı. Bu durum Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük karton ambalaj üreticilerinden biri olan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran’ı endişelendirdi. Duran, İBB operasyonun piyasalar üzerindeki etkilerine ilişkin ‘hukuka’ vurgu yaptı.

Duran, Yatırımcıları cezbeden en önemli unsurların güven ve hukuk olduğunu belirtirken, “Bu değerleri oluşturmak için çaba sarf etmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz hafta en büyük yabancı tahvil satışının yaşandığını hatırlatan Duran, “Bu durum her şeyi açıkça ortaya koyuyor. Kur politikasından tam olarak memnun kalmasak da bir ışık görmeye başlamıştık. Ancak son yaşanan olaylar ülkenin imajı açısından hiç de olumlu değil. Müşterilerimiz ürünlerimizi alabilecek mi, ülkede neler olacak gibi negatif sorular soruyor. Bir güven krizi yaşıyoruz” dedi.

“Mevcut Durum Şirketleri Tehdit Ediyor”

Hurda kağıt fiyatlarındaki yüzde 40’lık artışın üreticileri zor durumda bıraktığını önemle vurgulayan Duran, bu durumun yerli ürün fiyatlarını da artırdığını ifade etti. Hurda kağıttaki yüksek fiyat artışını yabancı müşterilere açıklayamadıklarından dolayı fiyatlara yansıtamadıklarını dile getiren Duran, döviz kurlarından kaynaklı ciddi rekabet sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

“Bu durum birçok şirketi zor durumda bırakabilir”

Geçtiğimiz yılda Euro kurunda yüzde 13 artış yaşanırken, enflasyonun yüzde 45 olduğunu belirten KASAD Başkanı Alican Duran, “Biz ise yüzde 32 gibi bir rakamda kaldık” dedi. “Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmalar ya bu zararı kabul etmek durumunda kaldı ya da kontratlarını kaybetti. Sektörde kar eden çok az firma var. Eğer bu durum devam ederse birçok şirketi tehlikeye sokabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca sektörde birçok karton üretim yatırımı yapıldığını ve kapasite fazlası oluştuğuna da dikkat çeken Duran, “Buna rağmen 1 milyon tonluk yeni yatırım devreye alınacak. Kapasite fazlası varken bu yatırımların ne kadar doğru olduğunu sorgulamamız gerekiyor” dedi.

Related Posts

Musul’da TIR krizi: Anlaşma imzalanmasına rağmen ticaret yavaşlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasına rağmen sınırda mühürlenen Türk araçlarının Musul’da tekrar kontrole tabi tutulduğunu belirterek, bu uygulamanın ticaret akışını yavaşlattığını ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Şimşek, mart ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: Üretim ve ihracatın dayanıklılığını korumasını bekliyoruz

Bakan Şimşek, mart ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: Üretim ve ihracatın dayanıklılığını korumasını bekliyoruz

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir