IAEA, Kültürel Mirası Nükleer Tekniklerle Koruma Çalışmalarına Devam Ediyor

IAEA’nın Nükleer Tekniklerle Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), kültürel mirasın korunmasında nükleer tekniklerin önemli bir rol oynadığını vurgulayarak desteklediğini açıkladı.

IAEA, dünya genelinde uzmanlara ve kurumlara nükleer tekniklerin kullanımı konusunda destek vererek kültürel mirasın doğal afetler, iklim değişikliği ve çevresel tehditlerden korunmasını sağlıyor. IAEA tarafından yürütülen çalışmalarla, radyasyon temelli teknolojiler ile kültürel miras eserlerinin korunması hedefleniyor. Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi ve ARC-Nucleart ile Mısır Atom Enerjisi Kurumu gibi merkezlerde geliştirilen ileri teknolojiler sayesinde bu amaç gerçekleştiriliyor.

ARC-Nucleart Tesisinin Yönetim Başkanı Laurent Cortella, özellikle ahşap ve diğer organik malzemelerden yapılmış kültürel miras eserlerinin radyasyon teknikleriyle korunabileceğini belirtti. Gama ışınlarıyla yapılan dezenfeksiyon işlemlerinin biyolojik tehditlere karşı etkili olduğunu vurgulayan Cortella, radyoaktif kürlemeli reçinelerin kullanımının da eserlerin dayanıklılığını artırdığını gösterdi. Bunun en güzel örneklerinden biri, gama ışınlarıyla restore edilen 15. yüzyıla ait ahşap Aziz Barbara heykeli oldu.

IAEA’nın kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak yürüttüğü ‘F22082’ kodlu Koordineli Araştırma Projesi, 20 ülkeden 21 kurumun katılımıyla gerçekleşiyor. Proje kapsamında bilgi paylaşımı, iş birlikleri ve yeni uygulamalar geliştirilerek kültürel mirasın korunması sağlanıyor. Son toplantı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bir arkeolojik alanı ve ENEA’nın gama ışınlama tesislerini ziyaret ederek Ekim 2024’te Roma’da gerçekleşti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

Kuzey Denizi’nin sırrı! Dalga devrimi

İskoçya, yenilenebilir enerji alanında dev bir adım atarak dünyanın en büyük dalga tarlası projesini hayata geçirdi. Kuzey Denizi’nin güçlü dalgalarını enerjiye dönüştürmeyi hedefleyen bu iddialı proje, küresel enerji sektöründe çığır açmaya …

Çok yaygın bir doğa olayı ilk defa bu şekilde görüntülendi

Yeryüzünde yaşayan hemen herkes, gökyüzünü yaran yıldırım ışıkları ve onu takip eden gürleyen gök gürültüleriyle hayatının bir döneminde karşılaşmıştır. Ancak bu olağanüstü doğa olayı, ne kadar yaygın olsa da hâlâ birçok gizemi barındırıyor. NASA bu gizemi çözmek için yıldırımları uzaydan fotoğrafladı.

Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

Dünya’nın enerji dengesizliği tahmin edilenden çok daha hızlı artıyor ve bilim insanları bu durumu hala tam olarak açıklayamıyor. Yeni yayımlanan verilere göre, gezegenin Güneş’ten aldığı enerjiyle uzaya geri yaydığı enerji arasındaki fark son yıllarda beklenenden iki kat fazla büyüdü. 2023 yılında bu fark metrekare başına 1.8 watt’a ulaştı ve bu, iklim modellerinin öngördüğünden iki kat daha yüksek.

Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Çin ve ABD, son dönemde Ay’ı stratejik bir maden sahası olarak görüp kolonileştirme yarışını kızıştırdı. Vancouver merkezli bağımsız bilim insanları, Ay kraterlerinde platin, rodyum ve iridyum gibi nadir metallerin değerinin 1 trilyon doları aşabileceğini hesapladı.