İdam fermanını 105 yıl önce yırtıp attı

Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşlarının İdam Fermanlarıyla Milli Mücadele

Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindekiler, Milli Mücadele’yi kazanırken boyunlarındaki idam fermanlarıyla karşı karşıya kaldılar. Padişah Vahdettin, toplamda dört ayrı idam kararını onayladı. 11 Mayıs 1920’de, tam 105 yıl önce, Atatürk için idam kararı veren Vahdettin, 24 Mayıs’ta bu kararı resmi olarak onayladı.

25 Nisan 1920’de Ali Kemal, “İdam! İdam!” diye bağıran bir yazı yazarak “Ankara’daki haydutlar” olarak nitelendirdiği “millicilerin” idamını talep etti.

‘Mustafa Kemal Efendi’

Saray mahkemesi, Nemrut Mustafa Paşa başkanlığındaki 1 numaralı Divan-ı Harp’te, 11 Mayıs 1920’de Mustafa Kemal Paşa ve bazı arkadaşlarının idamına ve mallarının haczedilmesine karar verdi. Suçlamalar arasında, Kuvayı Milliye adı altında “fitne ve fesat” çıkarmak, bunu teşvik etmek, anayasaya aykırı olarak halktan zorla para ve asker toplamak, isteklerine uymayanlara işkence yapmak ve ülkeyi yıkmaya kalkışmak yer alıyordu. İdam kararında Mustafa Kemal Paşa için “Üçüncü Orduyu Hümayun Müfettişliği’nden ayrılmış ve askerliği bırakmış Selanikli Mustafa Kemal Efendi” ifadesi kullanılıyordu. Mustafa Kemal Paşa, askerlikten istifa etmiş olmasına rağmen idam kararında “askerlikten çıkarıldığı” belirtiliyor ve Mustafa Kemal için “paşa” değil, “efendi” deniliyordu.

24 Mayıs’ta Onaylandı

Mustafa Kemal Paşa’ya idam cezası verilen diğer isimler arasında eski 27. Fırka Komutanı İstanbullu Kara Vasıf Bey, eski 20. Kolordu Komutanı Salacaklı Ali Fuat Paşa, eski Ankara Mebusu ve Washington Sefiri Midillili Alfred Rüstem Bey, eski Sağlık Müdürü İstanbullu Dr. Adanan Bey, eski Darülfünun Batı Edebiyatı Öğretmeni İstanbullu Halide Edip Hanım da bulunmaktaydı.

Alemdar gazetesi, bu haberi “Mustafa Kemal ve Hampalarının İdam Kararı” başlığıyla duyurdu. Padişah Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının idam kararını 24 Mayıs 1920’de onayladı. Bu kararların ve haklarındaki infaz hükümlerinin halka duyurulmasıyla Anadolu’da Milli Mücadele’ye karşı iç isyanlar başladı. Bir taraftan düşman işgali devam ederken diğer taraftan iç savaş patlak verdi. İşte Atatürk, bu zorlu koşullarda 1920’de “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyerek millete öncülük etti ve zaferler elde etti.

Related Posts

Traktör uçuruma yuvarlandı: 8 kişi yaralandı

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde traktörün uçuruma yuvarlanması sonucu 8 kişi yaralandı. Yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Erdoğan, Pezeşkiyan ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile telefonda görüştü.

Paris Havacılık Fuarı’nda İsrail’e ait firmaların stantları siyah brandalarla kapatıldı

Paris Havacılık Fuarı (Paris Air Show), dünyanın en büyük ve en önemli havacılık etkinliklerinden biridir ve genellikle Le Bourget Havalimanı’nda iki yılda bir düzenlenir. Fuarda İsrail firmalarının stantlarının siyah brandalarla kapatıldığı …

Büyük rant hilesi

Kültür Bakanlığı’nın ‘Turizm Yatırım Belgesi’ verdiği projede ÇED raporu alınmadan inşaat başladı. 49 dönümlük alana yapılacak konutlar, firmalarca internetten satışa bile sunuldu.

Kralın doğum günü ihtişamlı tören ile kutlandı

İngiltere Kralı III. Charles ve Kraliçe Camilla, kralın resmi doğum günü nedeniyle düzenlenen Trooping the Colour geçit törenine katıldı. Londra’daki The Mall caddesi boyunca süvari birliklerinin eşlik ettiği askeri kortejde, kral ve kraliçe tören …

Schengen Türklere kapandı

Avrupa’da milyonlarca kişiye serbest dolaşım hakkı sağlayan Schengen Anlaşması’na rağmen bazı Avrupa ülkelerinin kaçak göç ve güvenlik başla olmak üzere çeşitli sorunlar sebebiyle yeniden sınır kontrollerini başlatması Schengen’in geleceğini tartışmaya açtı. Ayrıca Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelere turistik seyahat için almaları gereken Schengen vizesinde bekleme süresi uzarken, ret oranları da yükseldi.