Pezeşkiyan: ABD müzakere konusunda samimiyse neden İran’a yaptırım uyguluyor?

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ‘İran Devrimi’nin 46’ncı yılı dolayısıyla yaptığı konuşmada, ABD’deki Donald Trump yönetimi ile ilişkilere de değindi. Pezeşkiyan, ABD’nin Tahran ile müzakere konusunda samimiyetini sorguladı. Pezeşkiyan’ın açıklaması, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in geçen hafta yaptığı bir açıklamada ABD ile müzakerelere ilişkin geçmiş deneyimlere işaret ederek müzakerenin mantıklı olmadığını söylemesinin ardından geldi. Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf da Pezeşkiyan’a ‘Hamaney’in talimatı doğrultusunda ABD ile müzakereden vazgeçme’ çağrısı yapmıştı.

‘SAVAŞ PEŞİNDE DEĞİLİZ AMA…’

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Pezeşkiyan’ın konuşma yaptığı sırada burada toplanan kalabalık “Amerika’ya ölüm” sloganları attı. Pezeşkiyan, Tahran’ın Azadi (Özgürlük) Meydanı’nda yaptığı ve televizyonda da yayınlanan konuşmasında, “Eğer ABD müzakereler konusunda samimiyse bize neden yaptırım uyguluyor?” diye sordu.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta İran’ın nükleer silah edinmesine yönelik çabalarına engel olmak amacıyla Tahran’a yönelik olarak yeniden ‘maksimum baskı’ kampanyası başlatmış ve yaptırımları sıkılaştırmıştı. İran bu yaptırımlara tepki gösterirken, Trump İran ile anlaşmaya açık olduğunu da belirtmiş, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’la görüşme isteğini dile getirmişti. Pezeşkiyan, bugün yaptığı konuşmada, İran’ın ‘savaş peşinde olmadığını ama yabancı baskıya da boyun eğmeyeceğini’ söyledi.

‘BAŞARININ SIRRI BİRLİK VE UYUMDA YATIYOR’

“İsrail’e ölüm” sloganlarının da atıldığı etkinlikte İran’ın ‘başarı ve zaferi’ konusunda da değerlendirmelerde bulunan İran Cumhurbaşkanı, “Zaferimizin ve başarımızın felsefesi ve sırrı, birlikte, uyumda ve halkın bu sahnedeki varlığında yatıyor” diye konuştu. Pezeşkiyan, tüm İran halkının başarılı bir şekilde ‘yabancıların ülkeden ellerin çekmesini’ sağlamak için güç, uyum ve birlik içinde hareket ettiğini de sözlerine ekledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

CANLI | Özgür Özel’den CHP’li belediyelere operasyonlar sonrası ilk açıklama

CANLI | Özgür Özel’den CHP’li belediyelere operasyonlar sonrası ilk açıklama

LeMan protestocularıyla tartışan akademisyene tutuklama

LeMan’ın Beyoğlu’ndaki ofisine saldıran grupla tartışan akademisyen Aslı Aydemir’in tutuklandığı öğrenildi.

İran Genelkurmay Başkanı: İran’ı devirmeyi ve bölmeyi planladılar ancak İran milleti kazandı

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi, yaptığı açıklamada İran’a saldırıların uzun vadeli bir planın ürünü olduğunu savundu. Musevi, “Düşmanlar bize dayattıkları bu savaşı 15 yıldır planlamışlar, ancak üç şeyi yanlış hesaplamışlardı. Liderlik, halk ve Silahlı Kuvvetlerin karşılık verme gücü.” ifadelerini kullandı.

Kiev alevler içinde! Rusya’nın füze ve İHA yağmuru başkenti felç etti

Rusya, Trump-Putin görüşmesinin hemen ardından Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 539 İHA ve 11 füzeyle yoğun bir saldırı düzenledi. Saldırıda en az 23 kişi yaralanırken, Kiev’de binalar alev aldı, demiryolu altyapısı zarar gördü.

Turuncu kodla uyarı yapıldı; Denize girmek yasaklandı

Ordu Valiliği, turuncu kodlu uyarı sonrası 4 Temmuz Cuma günü il genelinde denize girmenin yasaklandığını açıkladı. Yasak, vatandaşların can güvenliği için alındı.

Suriye’nin ulusal logosu yenilendi

Suriye’de, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından yeniden inşa sürecinde ülkenin ulusal logosu yenilendi.