Şempanzeler, iki farklı ifadeyi birleştirerek iletişim kuruyor

Cüce Şempanzelerin Ses İletişimi Üzerine Yapılan Araştırma Sonuçları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) gerçekleştirilen bir çalışmada araştırmacılar, 30 yetişkin cüce şempanzeden 700 ses kaydı elde etti.

Elde edilen ses kayıtlarını inceleyen bilim insanları, bonoboların farklı bağlamlarda kullandığı 7 farklı ses türünü analiz ettiler ve bunları 19 farklı şekilde birleştirerek belirli “cümleler” oluşturduklarını tespit ettiler.

Araştırmacılar, bazı ifadelerin derinlemesine incelenmesi gerektiğini vurgularken, 4 cümlenin insanların kullandığı dil kurallarına uygun olduğunu gözlemlediler.

Araştırmacılar, acı bir şekilde havlayan sesin “Hadi bunu yapalım.” anlamına geldiğini, ardından gelen homurdanmanın ise “Bak ne yapıyorum.” anlamına geldiğini ve bu iki sesin bir arada kullanılmasının “Haydi benim yaptığımı yapalım.” anlamını taşıdığını değerlendirdi.

İlgili çalışma, sonuçları “Science” dergisinde yayımlandı. Bu araştırma, cüce şempanzelerin ses iletişimi konusunda önemli bir adım olabilir.

Related Posts

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

Kuzey Denizi’nin sırrı! Dalga devrimi

İskoçya, yenilenebilir enerji alanında dev bir adım atarak dünyanın en büyük dalga tarlası projesini hayata geçirdi. Kuzey Denizi’nin güçlü dalgalarını enerjiye dönüştürmeyi hedefleyen bu iddialı proje, küresel enerji sektöründe çığır açmaya …

Çok yaygın bir doğa olayı ilk defa bu şekilde görüntülendi

Yeryüzünde yaşayan hemen herkes, gökyüzünü yaran yıldırım ışıkları ve onu takip eden gürleyen gök gürültüleriyle hayatının bir döneminde karşılaşmıştır. Ancak bu olağanüstü doğa olayı, ne kadar yaygın olsa da hâlâ birçok gizemi barındırıyor. NASA bu gizemi çözmek için yıldırımları uzaydan fotoğrafladı.

Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

Dünya’nın enerji dengesizliği tahmin edilenden çok daha hızlı artıyor ve bilim insanları bu durumu hala tam olarak açıklayamıyor. Yeni yayımlanan verilere göre, gezegenin Güneş’ten aldığı enerjiyle uzaya geri yaydığı enerji arasındaki fark son yıllarda beklenenden iki kat fazla büyüdü. 2023 yılında bu fark metrekare başına 1.8 watt’a ulaştı ve bu, iklim modellerinin öngördüğünden iki kat daha yüksek.

Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Çin ve ABD, son dönemde Ay’ı stratejik bir maden sahası olarak görüp kolonileştirme yarışını kızıştırdı. Vancouver merkezli bağımsız bilim insanları, Ay kraterlerinde platin, rodyum ve iridyum gibi nadir metallerin değerinin 1 trilyon doları aşabileceğini hesapladı.