Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

İklim Değişikliği ve Enerji Dengesizliği: Bilim İnsanlarını Endişelendiren Durum

Stockholm Üniversitesi’nden meteoroloji profesörü Thorsten Mauritsen liderliğinde yapılan bilimsel bir değerlendirme, enerji dengesizliğindeki artışın nedenlerinin halen net olmadığını ortaya koydu. İlk etapta doğal değişkenlik ve El Nino gibi iklim olaylarının etkisi düşünüldü ancak dengesizliğin ısrarla artması bilim insanlarını endişelendirmeye devam ediyor.

Mauritsen, durumu “Modellemediğimiz bir şey eksik, ama ne olduğunu bilmiyoruz” diyerek özetledi ve karmaşıklığın altını çizdi. Bu artışın olası sebepleri arasında yansıtıcı yüzeylerin azalması gibi unsurlar ile deniz taşımacılığı kaynaklı aerosol miktarının düşüşü yer alıyor. Ancak net bir sebep henüz tespit edilebilmiş değil.

Bilim insanlarını endişelendiren bir diğer konu ise kritik verileri sağlayan NASA uydularının ömrünün yaklaşması. Şu anda en yüksek çözünürlükte dünya enerji dengesizliğini izleyen dört CERES uydusu aktif durumda. Fakat bu uyduların 2027 yılında tek bir Libera görevi ile değiştirilecek olması veri sürekliliğini tehdit ediyor.

Mauritsen, enerji dengesizliği ölçümlerinin iklim değişikliğini tahmin etmek için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Eğer bu dengesizlik devam ederse, sıcaklıkların istikrar kazanması için gereken karbon emisyon sınırımız daha da kısıtlanacaktır” açıklamasında bulundu. Enerji dengesizliğini ölçememek, adeta kör bir şekilde iklim sistemini yönetmek anlamına geliyor.

Yerden okyanus sıcaklıkları gibi verilerle bu ölçümler kısmen yapılabilmekte ancak bu verilerin yaklaşık 10 yıl gecikmeli olduğu ve düşük mekansal çözünürlüğe sahip olduğu unutulmamalıdır. Yeni fikirler geliştirilirken, mevcut finansman eksiklikleri NASA’nın uzun vadeli izleme kapasitesini tehlikeye atıyor.

Bilim insanları, dünya genelinde daha fazla gözlem imkanı ve araştırma yapılması konusunda çağrıda bulunuyor.

Related Posts

Elektrikli otomobillerde ÖTV artacak mı? Herkes bunu bekliyor

Elektrikli otomobillere olan talep artarken Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin değişiklik yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.

WhatsApp’ta reklam dönemi

Dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, reklam gösterimine yönelik ilk adımı attı. Meta’nın yeni gelir modeli kapsamında geliştirilen bu özellik, uygulamanın beta sürümünde test edilmeye başlandı. Kullanıcı deneyimi açısından tartışmalara neden olabilecek bu adım, tepkileri de beraberinde getirdi.

Musk açıkladı: Grok, önümüzdeki hafta Tesla’lara geliyor

Elon Musk, çarşamba gecesi X hesabından yaptığı paylaşımda, yapay zekâ asistanı Grok’un Tesla araçlarına entegre edileceğini duyurdu. Musk, “Grok AI, Tesla’larda çok yakında — en geç önümüzdeki hafta,” ifadelerini kullandı. Bu adım, yapay zekânın günlük teknolojiye entegre edilmesinde önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.