Ticaret Bakanı Bolat’tan ekonomi açıklamaları: ‘Düşüş ve çalkantı meydana getirdi’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka’da Gazetecilere konuştu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen EXPO 2025 etkinliği kapsamında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bu etkinliğe katılımı ile aynı zamanda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamaktan onur duyduklarını ifade eden Bolat, “Çünkü sadece EXPO Milli Günü’nü değil, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu ve çocuklara hediye edilmiş ilk ve tek uluslararası bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir arada kutluyoruz” dedi.

Ticaret Hacmi Artıyor

Ömer Bolat, 2014 yılında 3,8 milyar dolar olan Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında 5,4 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Türkiye’nin EXPO’daki varlığının, ürün ve hizmetlerin Japonya pazarında tanıtılması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Bolat, “Organizasyona katılımı, Türk ürün ve hizmetlerini Japon pazarında tanıtmak ve iki ülke arasındaki mevcut iyi ilişkileri daha ileri seviyeye taşımak adına bir kaldıraç olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Hizmet İhracatında Yükseliş

Bolat, Türkiye’nin dünya toplam hizmet ihracatındaki payının 2023 yılında yüzde 1,35’e çıktığını ve sıralamasının 21’e yükseldiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde hem sıralamamızı hem de payımızı daha ileri taşıyacağımıza eminim” dedi. Hizmet ihracatının milli gelirdeki payının yüzde 55-56 seviyelerinde olduğunu aktaran Bolat, bu alandaki gelişimin mal ihracatını tamamladığını açıkladı.

Küresel Ticaretin Yönü Değişiyor

Ticaret Bakanı, 2023 yılında küresel ticaretin yüzde 1,1 oranında daraldığını belirterek, bu yıl için yüzde 3 büyüme beklendiğini söyledi. Ancak ABD’nin dış ticaret açıklarını azaltma amacıyla yüksek gümrük vergisi uygulamalarının belirsizlik oluşturduğunu vurgulayan Bolat, bu durumun dünya borsalarında belirsizlikten kaynaklanan düşüş ve çalkantıya neden olduğunu ifade etti.

Türkiye Hizmet Sektöründe Büyüyor

Bolat, Türkiye’nin turizmde önemli bir konuma ulaştığını belirterek, “Türkiye dünyada turist sayısında 4’üncü, turizm gelirinde 6’ncı sıraya yükseldi” bilgisini paylaştı. Havayolu taşımacılığı, lojistik, yazılım, eğitim ve sağlık turizmi gibi alanlarda da hizmet ihracatının önemli seviyelere ulaştığını belirten Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki turizm trafiğinin arttığını söyledi ve Japonya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 134 bine ulaştığını kaydetti.

Related Posts

Dünyanın en büyük varlık fonu 40 milyar dolar zarar etti

Dünyanın en büyük devlet varlık fonu olan Norges Bank Investment Management, teknoloji sektörünün yaşadığı zayıflığa dikkat çekerek ilk çeyrekte 415 milyar kron (40 milyar $) zarar ettiğini bildirdi.

Yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye araç ihracatı yapıldı

Türkiye otomotiv endüstrisinde hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon grubunu kapsayan “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 535 milyon 907 bin dolar oldu.

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye ile Kazakistan arasında 28 milyar liralık swap anlaşması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası ve Kazakistan tengesi üzerinden üç yıl geçerli bir swap anlaşmasına imza attı.

Fenerbahçe Maçı Biletleri Satışta

Gaziantep FK, Fenerbahçe maçı biletlerini satışa çıkardı. Fiyatlar 1.950 TL ile 4.000 TL arasında.

E-ticarette ithalat artışı dikkat çekiyor: Yeni zorunluluk başladı!

Yurtdışından ürün getiren e-ticaret platformlarına temsilci bulundurma ve Türkçe hizmet verme zorunluluğu getirildi. Kurallara uymayanlara erişim engeli uygulanabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir