Trump, İran’a ‘doğrudan görüşme’ teklifinde bulundu

İran’ın aracılar üzerinden müzakereleri tercih ettiğini ifade eden Trump, bunun artık doğru bir yöntem olmadığını savundu. Trump, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e bir mektup göndererek, nükleer müzakereler için çağrıda bulunduğuna dikkat çekerek, Tahran’ın bu çağrıyı reddetmesi durumunda askeri seçeneklerin masada olduğunu ilettiğini belirtmişti.

Trump, geçen hafta yaptığı bir başka açıklamada İran’ın nükleer silah geliştirme çabalarından vazgeçmemesi durumunda “bombalanabileceğini” söyledi. Hamaney ise ABD’nin tehditlerinin hiçbir sonuç vermeyeceğini vurgulayarak, “İran’a karşı bir adım atılması halinde karşılık verilecekleri” uyarısında bulundu.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, İran’ı nükleer silah peşinde koşmakla suçluyor. Tahran yönetimi ise bu iddiaları reddederek uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin yalnızca sivil amaçlarla yürütüldüğünü savunuyor.
Air Force One’da gazetecilere konuşan Trump, şu ifadeleri kullandı:

“Doğrudan görüşmeler yapmamızın daha iyi olacağını düşünüyorum. Bence bu şekilde daha hızlı ilerleme kaydederiz ve karşı tarafı şu an olduğundan çok daha iyi anlarız. Bence endişeliler, kendilerini savunmasız hissediyorlar. Böyle hissetmelerini istemiyorum. Sanırım görüşmek istiyorlar.”

İRAN GÖRÜŞME ŞARTINI AÇIKLADI

AFP’nin haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, geçen hafta yaptığı açıklamada, Tahran’ın Washington’un İran’a yönelik politikasında bir değişiklik olmadığı sürece ABD ile doğrudan görüşmelere girmeyeceğini belirtti.

Trump, başkanlığının ilk döneminde selefi Barack Obama tarafından 2015’te müzakere edilen nükleer anlaşmadan çekilerek, İran’a yönelik ağır yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu. Tahran ile dünya güçleri arasında imzalanan bu anlaşma, yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran’ın nükleer faaliyetlerini sınırlamasını öngörüyordu.

Related Posts

İstanbul’a dönüş çilesi başladı

İstanbul yolunda bayram tatilinden dönüş yoğunluğu başladı.

Avlanması yasak ama 19 ton ele geçirildi!

Van’ın Muradiye ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan denetimlerde, av yasağı döneminde çuvallar içinde 19 ton 200 kilogram ölü inci kefali ele geçirildi.

Fransa’da LGBT propagandasına geçit vermeyen futbolculara ceza verildi: Süre alamayacaklar

Fransa’da Nemanja Matic ve Ahmed Hassan, formalarındaki LGBT sembolünü bantla kapattıkları gerekçesiyle 4 maç men cezası aldı. LFP Disiplin Kurulu, iki futbolcunun 17 Mayıs’taki maçlarda kol kısmındaki sembolü gizlediklerini belirterek cezayı açıkladı. Daha önce benzer gerekçelerle Muhammed Camara’ya 4 maç men, Mustafa Muhammed’e ise para cezası ve kadro dışı bırakma uygulanmıştı.

Mirasını tüm evlatlarına eşit dağıtmayanlar hakkında yeni düzenleme

Çocukların anne ve babalarıyla olan ilişkisi, zamanla ebeveynlerin bırakacağı mirasın dengesini değiştirebilmekte. Bazı çocuklarına mirasından fazla, bazılarına ise az pay bırakan ebeveynler hakkında son düzenleme ile dikkat çeken bir karar alındı.

Vatandaşlardan Ferdi Zeyrek’e anlamlı destek

Yoğun bakımda tedavisi süren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e, hastane duvarına asılan pankartla destek mesajı verildi.

Türk Donanması’nın gözbebeği olacak uçak gemisi dünya basınında: ‘Savunma alanında stratejik özerklik’

Türkiye’nin savunma alanındaki atılımları, dünya basınında yankı uyandırmaya devam ediyor. ABD medyası, Türkiye’nin ilk yerli ve milli uçak gemisi projesi MUGEM’i detaylı olarak incelediği bir yazı yayımlayarak, Türk Donanması’nın gelecek planlarına ilişkin detayları okuyucularıyla paylaştı. Öte yandan, İngiltere basını da Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde Somali’ye Atak helikopterleri ihraç ettiğini duyurarak, Ankara’nın bölgedeki terör faaliyetlerine karşı harekete geçtiğini bildirdi.