Tüberküloz, Covid-19’dan sonra bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümlerde ikinci sırada

Verem Hastalığı, Bulaşıcı Hastalıklar Arasında Ölüm Nedenleri Sıralamasında İkinci Sırada

Halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun, bulaşıcı hastalıklar arasında Covid-19’dan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, dünya genelinde 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 10,8 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulmuş ve 1,25 milyon kişi hayatını kaybetmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2000-2023 yılları arasında, tüberkülozla mücadele kapsamında uygulanan etkin tanı ve tedavi programları sayesinde yaklaşık 79 milyon hayat kurtarılmıştır.

Akciğer Tüberkülozu Hava Yoluyla Kolayca Bulaşabilir

Tüberküloz, mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır ve genellikle akciğerleri etkiler, ancak tüm doku ve organları da tutabilir.

Akciğer tüberkülozu, hasta öksürdüğünde veya hapşırdığında hava yoluyla kolayca bulaşabilir ve aynı kapalı ortamda uzun süre bulunan kişiler arasında bulaşma riski artabilir.

Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı ile hastalıktan korunmayı ve tedaviyi desteklemektedir.

  • Herhangi bir belirti gösteren kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurması önemlidir.
  • Hasta yakınları ve temaslılar, koruyucu ilaçlar ve kişisel enfeksiyon kontrol önlemlerini almalıdır.
  • Tüberküloz, düzenli ilaç kullanımı ile tedavi edilebilir.

Tüberküloz Hastaları İçin Ücretsiz Tedavi Hizmetleri

Tüberküloz hastaları, Ankara, İzmir ve İstanbul’daki referans hastanelerde ücretsiz tedavi edilmektedir.

Doğrudan gözetimli tedavi uygulaması, hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmalarını teşvik etmektedir.

Mobil tarama araçlarıyla toplu yaşam alanlarında düzenli taramalar yapılarak erken tanıya ve hastalığın yayılmasını önlemeye önem verilmektedir.

Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Medipol’den hastane konforunda evde sağlık hizmeti

Evinizin salonunda hastane kalitesinde bir röntgen çekildiğini hayal edin; bu artık bilim kurgu değil. Medipol Sağlık Grubu, taşınabilir modern cihazlarla donattığı mobil ekiplerini hastanın ayağına götürüyor. Bu yenilikçi hizmet, yatağa bağımlı veya hareket zorluğu çeken hastalar için zorlu hastane sürecini bitiriyor.

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.