Türkiye’de zeytin ağacı sayısı 200 milyonun üzerine çıktı

Türkiye’de Zeytin ve Zeytinyağı Üretim Sezonu Raporu Açıklandı

Türkiye’nin 2024-2025 üretim sezonundaki sofralık zeytin ve zeytinyağı rekolte verilerine göre, ülke genelinde 204 milyon 437 bin adet zeytin ağacı bulunmaktadır. Bu ağaçların 171 milyon 913 bini meyve verirken, 32 milyon 524 bini meyve vermemektedir. Türkiye genelinde ağaç başına düşen zeytin miktarı 20,9 kilogramdır ve bu sezon toplamda 3 milyon 600 bin ton zeytin elde edilmesi beklenmektedir. Bu miktarın 750 bin tonu yemeklik zeytin olup, geriye kalan 2 milyon 850 bin ton ise yağlık zeytin olarak ayrılmış ve toplamda 475 bin ton zeytinyağı üretilmiştir.

Ortalama Olarak 6 Kilo Zeytinden 1 Kilo Yağ Elde Edildi

Yaşanan kurak yaz mevsimi nedeniyle bu üretim sezonunda Türkiye genelinde ortalama olarak 6 kilo zeytinden 1 kilo zeytinyağı elde edilebilmiştir. İllere göre verimlilik karşılaştırıldığında, en yüksek meyve verimi ve zeytin/zeytinyağı üretimi Manisa, Aydın ve İzmir illerinde gerçekleşmiştir. Ağaç başına en yüksek meyve verimi ise Çanakkale, Artvin ve Kocaeli illerinde görülmüştür.

En Fazla Ağaca Sahip İller

Ülke genelinde en fazla meyve veren zeytin ağacı sayısı bakımından başı çeken il, 24 milyon 982 bin zeytin ağacıyla Manisa’dır. Manisa’yı sırasıyla 22 milyon 722 bin ağaçla Aydın ve 18 milyon 177 bin ağaçla İzmir izlemektedir. Diğer iller arasında Muğla, Hatay, Bursa, Balıkesir, Mersin, Gaziantep, Çanakkale, Antalya, Kilis, Osmaniye, Adana, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Denizli yer almaktadır.

Ağaç Başına Yüksek Verim Sağlayan İller

Verimlilik açısından en başarılı illerin başında 33,1 kilo ağaç başına verimle Çanakkale gelmektedir. Çanakkale’yi sırasıyla Artvin, Kocaeli, Balıkesir, Mersin, İzmir, Manisa, Adana, Bursa ve Aydın illeri takip etmektedir.

Yukarıdaki verilere göre, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretimi oldukça önemli bir sektördür. Yüksek verimlilik sağlayan iller zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahiptir.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

ABD-Çin tarife uzlaşısı piyasalardaki “korku”yu yatıştırdı

Piyasalarda “korku endeksi” olarak bilinen ve S&P 500 Endeksi’ndeki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi, ABD ve Çin’in tarife indirim kararları sonrasında 2 Nisan’da karşılıklılık esaslı tarifeler duyurulmadan önceki seviyesine indi.

Starbucks’ta kıyafet krizi: Yüzlerce çalışan grevde

ABD’de Starbucks baristaları, yeni kıyafet yönetmeliğine karşı iş bıraktı. 50’den fazla mağazada etkili olan grevlerin önümüzdeki günlerde daha da yayılması bekleniyor.

Ne uçan kurtuluyor ne kaçan! Vergi müfettişleri balonların peşine düştü

Ekonomi yönetimi vergi denetimlerini genişletiyor. Son olarak, Nevşehir Defterdarlığı, Kapadokya’daki sıcak hava balonu işletmelerine vergi denetimi başlattı. 2024’te 750 bin turistin balon turuna katıldığı bölgede, işletmelerin yıl boyunca elde …

Musul’da TIR krizi: Anlaşma imzalanmasına rağmen ticaret yavaşlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasına rağmen sınırda mühürlenen Türk araçlarının Musul’da tekrar kontrole tabi tutulduğunu belirterek, bu uygulamanın ticaret akışını yavaşlattığını ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Şimşek, mart ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: Üretim ve ihracatın dayanıklılığını korumasını bekliyoruz

Bakan Şimşek, mart ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: Üretim ve ihracatın dayanıklılığını korumasını bekliyoruz

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …