Güncel Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Emeklilerden ikramiye protestosu

4 bin lira olarak açıklanan bayram ikramiyesine tepki gösteren Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, “Sadaka niteliğindeki 4 bin liralık emekli ikramiyesini adaletli bulmuyoruz ve kabul etmiyoruz" dedi.

Emeklilere Bayram İkramiyesi Zam Açıklaması

Emeklilere verilen bayram ikramiyesi 3 bin liradan 4 bin liraya yükseltildi. Ancak bu karara tepki gösteren emekliler, Eskişehir’de protesto yürüyüşü düzenledi. Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi’nin çağrısıyla Köprübaşı’nda bir araya gelen emekliler, Hamamyolu Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında çevredeki vatandaşlar alkışlarla destek verirken, Et Balık Kurumu’ndan emekli 84 yaşındaki Şerif Yıldırım da katılım gösterdi. Bastonuyla zorlanarak da olsa yürüyüşe katılan Yıldırım, pankartın önünde yer alarak desteğini gösterdi.

“Yaşam Maliyeti ve Gelir Adaletsizliği”

Yürüyüş sonrası basın açıklamasını gerçekleştiren Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, “Ülkemizdeki siyasal ve ekonomik kriz giderek derinleşiyor ve belirginleşiyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, özellikle emekliler ve asgari ücretlilerin yaşam hakkını tehdit ediyor. SGK ve Maliye Bakanlığı’nda faaliyet gösteren Büro Emekçileri Sendikası BES-AR’ın verilerine göre, açlık sınırı 31 bin 495 lira, yoksulluk sınırı ise 81 bin 161 lira. Tek başına yaşam maliyeti ise bir çalışan için 44 bin 908 lirayı buluyor.” ifadelerini kullandı.

“Yoksulluğa Karşı Duruş”

“Bu koşullarda bize dayatılan yoksulluğu kabul etmiyoruz” diyerek konuşmasına devam eden Paşa, “Asgari ücretin 22 bin 104 lira, emekli maaşının ise 14 bin 496 lira olduğu bir ortamda adil gelir dağılımından bahsedemeyiz. Yetim, dul, engelli maaşları da bu koşullara göre oldukça düşük durumda. Emeklilerin, yetimlere, dul kadınlara, engellilere ve asgari ücretlilere insanca yaşam hakları tanınmalıdır.” şeklinde konuştu.

Şanlı, sözlerine şöyle devam etti: “İlk bayram ikramiyesi 2018 yılında bin lira olarak verilmişti ve dolar 4 liraydı. Şu anda ise en az 10 bin liraya tekabül etmesi gereken emekli ikramiyesinin 4 bin lira olması adil değil. Bu krizin sorumlusu ülkemizi yönetenlerdir, özellikle AKP’nin liderliğindeki Cumhur İttifakı ve saray rejimi. Bu durumun faturasını onlar ödemelidir.”