Yeni araştırma: Bağırsaklardaki yerleşik bağışıklık hücreleri koruyor

Bağırsaklardaki Bağışıklık Hücrelerinin Önemi Yeniden Değerlendirildi

Bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı mücadelesinde, bağırsakların kritik bir rol oynadığı ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Allen Enstitüsü, La Jolla İmmünoloji Enstitüsü ve UC San Diego’nun yürüttüğü ve Nature dergisinde yayımlanan bir çalışma, bağırsaklardaki bağışıklık hücrelerinin bulundukları konuma bağlı olarak farklı görevler üstlendiğini ortaya koydu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Kamil Özdil, bağırsaklardaki bağışıklık hücrelerinin mikroplara karşı önemli bir savunma mekanizması oluşturduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özdil, bağırsaklardaki bağışıklık hücrelerinin enfeksiyonlar ve kronik hastalıkların tedavisinde önemli olabileceğini vurgulayarak, bağırsakların savunma hücrelerinin dış etkenlere karşı etkili bir şekilde mücadele ettiğini açıkladı.

Bağırsaklardaki bağışıklık hücreleri, hızlı savunma ve uzun vadeli bağışıklık olmak üzere iki ana görevi yerine getiriyor. Çalışmada, bağışıklık hücrelerinin konumlarına özgü görevlerini belirlemek için gelişmiş genetik analiz yöntemleri kullanıldı.

Araştırmacılar, elde ettikleri bilgilerin bağışıklık sistemini güçlendirecek tedavi ve aşıların geliştirilmesine olanak tanıyacağını belirtti.

Demirören Haber Ajansı

Related Posts

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.